Medziročný posun v rebríčku Forbes: Trump prišiel o 600 miliónov, Zuckerberg zarobil 15,5 miliardy

, FT;ČTK Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump si výrazne pohoršil v najnovšom rebríčku 400 najbohatších ľudí, ktorý každoročne zostavuje časopis Forbes. Časopis znížil hodnotu odhadovaného majetku súčasného prezidenta o 600 miliónov kvôli poklesu newyorského realitného trhu aj novým informáciám.

Ide o prepad o takmer 100 priečok, píše Financial Times. Podľa aktuálnych odhadov Forbes má  majetok Trumpa hodnotu 3,1 miliardy USD, vďaka čomu obsadil v rebríčku 248. pozíciu. Vlani Trump skončil na 156. mieste.

V rebríčku 400 najbohatších Američanov už 24. rok za sebou vedie zakladateľ Microsoftu Bill Gates s odhadovaným majetkom 89 miliárd USD. To je o osem miliárd viac než mal vlani. Nasleduje Jeff Bezos z Amazonu a majiteľ Berkshire Hathaway Warren Buffett.

Prvú desiatku najbohatších Američanov tvoria výhradne muži, najväčší nárast majetku z nich zaznamenal spoluzakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. Jeho majetok za 12 mesiacov narástol o 15,5 miliardy USD na 71 miliárd USD.

Najvyššie postavenou ženou rebríčka je na 13.mieste, rovnako ako vlani, Alice Waltonová. Majetok dedičky obchodného reťazca Wal-Mart Stores je odhadovaný na 38,2 miliardy USD.

Celková hodnota majetku 400 najbohatších Američanov dosahuje 2,7 biliónu USD, to je o 300 miliárd USD viac než vlani. Tí, ktorí by sa radi dostali na zoznam, musia mať majetok najmenej za dve miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy