Španielska vláda zhoršila odhad rastu HDP v roku 2018 na 2,3 %

Španielska vláda zhoršila svoju prognózu hospodárskeho rastu v budúcom roku. Dôvodom je politická kríza v Katalánsku, ktorá vytvára neistotu.
Madrid najnovšie počíta s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) v budúcom roku 2018 o 2,3 %, namiesto pôvodne očakávaných 2,6 %.
V pláne rozpočtu, ktorý Španielsko poslalo Bruselu, sa uvádza, že vláda znížila odhad HDP, pretože predpokladá „mierne obmedzenie domáceho dopytu vyplývajúce z negatívneho vplyvu neistoty spojenej so súčasnou politickou situáciou v Katalánsku“.
Premiér Mariano Rajoy už v pondelok (16.10.) v liste katalánskemu lídrovi Carlesovi Puigdemontovi upozornil na negatívny vplyv politickej situácie v regióne na výkon hospodárstva. „Najnovšie kroky, ktoré ste urobili vy a vaša vláda, spôsobujú veľký rozkol v katalánskej spoločnosti, ako aj obrovskú ekonomickú neistotu, ktorá ohrozuje blaho ľudí,“ napísal Rajoy.
Katalánsko sa podieľa približne pätinou (20 %) na výkone španielskej ekonomiky. Separatisti preto argumentujú, že bohaté Katalánsko odvádza do štátnej pokladnice viac, ako z nej dostáva späť, takže by mohlo lepšie prosperovať, ak sa osamostatní.
Ale stúpenci jednoty Španielska zase hovoria, že odtrhnutie by prinieslo obrovskú ekonomickú a politickú katastrofu. Dve najväčšie katalánske banky sú medzi stovkami spoločností, ktoré už oznámili presun svojho právnického sídla do iných častí Španielska, zatiaľ čo ratingová agentúra Standard & Poor’s varovala pred recesiou v regióne.
Španielska vláda uviedla, že rastúca neistota v Katalánsku, ktoré má obrovské dlhy voči Madridu a nemôže si požičiavať na medzinárodných trhoch, ohrozuje zotavovanie Španielska z finančnej krízy.

Súvisiace články

Aktuálne správy