Prinúti umelá inteligencia vlády radikálne zmeniť daňové systémy?

, HOR Foto: TASR/AP;F.Iván

Vývoj zariadení a systémov postavených na umelej inteligencii bude v blízkej budúcnosti revolučne meniť nielen trh práce či pracovné náplne mnohých ľudí, ale aj školské osnovy, rekvalifikačné kurzy a zrejme aj daňové systémy štátov.

Automatizácia a prvky umelej inteligencie (AI) poľujú už dnes na pracovné miesta v gastronómii, na vodičov, účtovníkov, bankárov, skladníkov, či upratovačky. Aby sme si vedeli spraviť lepší obraz, porovnajme si dopad hospodárskej krízy z rokov 2008 až 2010 s prognózou dopadu AI na pracovný trh o 10 rokov. V Spojených štátoch recesia z rokov 2008 – 2010 trvalo zmietla z povrchu zemského 8,7 milióna pracovných miest. Očakávaný dopad AI na trh práce, podľa štúdií pracovných analytikov, je až 10 miliónov pracovných miest, ktoré počas najbližšej dekády zaniknú. Pôjde najmä o miesta pracovníkov v oblasti služieb.

Pojem umelá inteligencia sa po prvý krát objavil v 50. rokoch 20. storočia a vývoj zaznamenal cez počítačové hry až k open source softvérom, kde sa postupne zvyšovala schopnosť „samoučenia“ prístrojov a zariadení. Neustály tlak na kvalitu, požiadavky na znižovanie nákladov a zvyšovanie kapacít motivovali výrobcov zavádzať v čoraz väčšom rozsahu automatizáciu procesov vo výrobe a v poskytovaných službách. Už zďaleka nestačí presunúť výrobu do krajín s nižšími mzdami, či daňami, pretože úspory na mzdách či iných položkách môžu znamenať zhoršenie kvality a to už na dnešnom trhu nie je možné dlhodobo udržať. Preto firmy, ktoré zamestnávali tradične veľké počty nízkopríjmových obyvateľov v Ázii masovo prechádzajú na robotizáciu. Spoločnosť Foxconn napríklad v roku 2016 nahradila 66 tisíc pracovníkov vo svojich továrňach robotmi. Podobne značky Nike a Reebok ohlasujú zavedenie robotov do výroby a logistiky. Firma Amazon vo svojich skladoch nasadila už viac ako 45 tisíc robotov, ktoré podporujú skladových obsluhujúcich pracovníkov v logistike.

Umelá inteligencia a robotizácia neohrozujú len manuálne práce. Veľké nasadenie sa očakáva aj v oblasti bankovníctva, v právnych službách a na finančných trhoch. Vo firme Blackrock bolo už 40 zamestnancov na oddelení portfólio manažmentu nahradených automatizovanými robotmi.

Všade, kde sa vyžadujú často sa opakujúce úkony, budú viac a viac nasadzované roboty. Ak dnes zájdete do prevádzky CafeX, cez mobilný telefón si objednáte svoju obľúbenú kávu a robot, bez zásahu ľudskej ruky pre vás pripraví vaše kapučíno alebo latte na gurmánskej úrovni. Firma Momentum Machines vyvíja roboty pre nasadenie do prevádzok fast foodu, kde robotizované linky pripravujú šaláty, hamburgre, či wrapy. Opäť bez zásahu človeka.

Čo s ľuďmi, ktorých roboty nahradia?

Zatiaľ sa roboty a automatické zariadenia často dopĺňajú ľudskou obsluhou, ale schopnosť učenia sa, bude túto naviazanosť postupne znižovať. V prvých rokoch budú o prácu prichádzať zrejme menej kvalifikovaní zamestnanci, na pozíciách kde sa vyžadujú „mechanické“ opakujúce sa úkony. V nasledujúcich rokoch však AI prenikne aj do „kreatívnejších“ odvetví. Nepredvídateľné, alebo neopakujúce sa činnosti, kde je potrebná napríklad emocionálna inteligencia budú možno dlhšie v dominancii ľudí, no progres, rýchlosť rastu kapacity elektroniky a pokles ceny softvérov môžu aj tu zohrať rolu v rýchlom prieniku AI.

Budú vlády schopné zaviesť základný príjem pre každého obyvateľa, ktorého prácu prevezme robot? Z čoho sa vytvoria zdroje na takéto schémy základného príjmu? Experimenty v tejto sfére sa síce už realizujú, no výsledky zatiaľ odborné kruhy do veľkej miery spochybňujú. Dokázať zdaniť korporácie, ktoré v robotizácii budú najprogresívnejšie môže byť tiež problém. Príjem bez pracovného vyťaženia môže v ľuďoch spôsobiť odklon od pracovných návykov, čo určite nie je ideálny stav. Na druhej strane, zástancovia technológií hovoria, že viac ľudí sa v budúcnosti bude môcť venovať tomu, čo ich skutočne baví. Bude zrejme na každom zvlášť, ako využije poskytnutý čas a priestor na sebarealizáciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy