Pozérstvo politikov: Prečo boje za nezávislosť neubližujú akciám

, CNBC Foto: SITA/AP

Pokusy o vyhlásenie nezávislosti regiónu sa objavujú po celom svete, ale zdá sa, že finančné trhy to nevnímajú ako riziko.

"V celosvetovom meradle sme svedkami hnutí za nezávislosť, ktoré skutočne začínajú vytvárať problémy, nie je to len Katalánsko či Spojené kráľovstvo," povedal Boris Schlossberg z BK Asset Management. V Iraku sa vládne sily snažia obsadiť oblasti v okolí mesta Karkúk bohatého na ropu. Kurdi sa v regióne minulý mesiac vyslovili v referende za nezávislosť, ale v pondelkovom obchodovaní, hoci cena ropy  vzrástla, akcie súvisiace s energiou výraznejší posun nezaznamenali.

Pôvodne dala španielska vláda katalánskemu vedeniu tri dni, aby vyhlásila, či sa pokúsi odtrhnúť od Španielska a vyhlásila nezávislosť.Spojené kráľovstvo sa usiluje o nezávislosť a utrhnutie sa od Európskej únie, Brexit prebieha už viac ako rok, pričom vyjednávači uviedli, že rozhovory medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou sa zastavili na "mŕtvom bode", čo spôsobilo pokles britskej libry voči doláru.

"Napriek tomu, že všetky tieto politické situácie prinášajú nebezpečenstvo "rozvratu“,“ povedal Schlossberg pre televíziu CNBC, „súčasné riziko oddelenia sa zdá byť pomerne neškodné v dôsledku intenzívneho ekonomického prepojenia s príslušnými okolitými regiónmi. Každá z týchto oblastí je natoľko ekonomicky naviazaná na okolitý región, že úplná nezávislosť v skutočnosti neprichádza do úvahy. Trhy v podstate znižujú túto pózu. Ekonomika na základe obchodovania je príliš dôležitá, aby sa mohla prerušiť."

Katalánsky premiér Carles Puigdemont
Ale čo ak by sa niečo také nakoniec skutočne podarilo? "Katalánsko by bolo v podstate vylúčené z Európskej únie, nebolo by schopné obchodovať so všetkými krajinami a regiónmi vôkol seba. Veľká Británia by bola tiež účinne vymknutá z Európskej únie, ktorá je jej najväčším trhom a nebude schopná mať otvorené hranice na tieto trhy."

Toto je dôvod, prečo niektorí politici, keď poukazujú na svoju silu vo výzve k autonómii, sú "len pozérmi, v podstate sa neustále pokúšajú vyrokovať nejakú zrealizovateľnú dohodu, aby sa tieto obchodné vzťahy zachovali," dodal Schlossberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy