Rekonštrukcia Košickej brány by mala byť hotová do konca októbra

Rekonštrukcia Košickej brány, ktorá je vstupným bodom do centra Levoče, by mala byť hotová do konca októbra. Pre TASR to potvrdil Kamil Tomčofčík z Mestského úradu v Levoči s tým, že sa obnovuje vstup pre motorové vozidlá, vstup pre peších, fasáda budovy, a tiež odvodnenie. Pribudne aj osvetlenie celého vstupu.
„V tejto fáze je na obnovu historickej budovy vyčlenených 300.000 eur, schválených je ešte ďalších 200.000 eur. Tieto peniaze sa neskôr v ďalšej etape použijú na rekonštrukciu tzv. ovalu, bývalého opevnenia, ide o priľahlé plochy ku Košickej bráne, hradobný múr a park, ktorý je v blízkosti,“ priblížil Tomčofčík. Tu sa však práce začnú najskôr na budúci rok.
V súčasnosti je doprava na tomto mieste úplne uzavretá a vodiči musia úsek obchádzať po jednotlivých uličkách v širšom centre. Po rekonštrukcii sa organizácia dopravy meniť nebude, vozidlá budú musieť aj naďalej dávať prednosť autám prichádzajúcim na námestie. Prechod popod bránu však bude bezpečnejší. S rekonštrukčnými prácami sa začalo v polovici septembra.
„Brána je najväčší a najdôležitejší vstup do nášho mesta a už bolo naozaj potrebné ju opraviť. Naposledy bola rekonštruovaná v 80. rokoch minulého storočia, teraz to bude naozaj taký reprezentatívny vstup do centra,“ dodal primátor Levoče Milan Majerský s tým, že finančné prostriedky sa podarilo radnici získať z fondov Ministerstva financií SR na záchranu kultúrnych pamiatok.
Košická brána je súčasťou hradobného opevnenia Levoče, ktoré tamojšia samospráva obnovuje každý rok po zime. Na komplexnú rekonštrukciu hradieb by mesto potrebovalo milióny eur, tie sa však podľa Majerského nepodarí získať tak skoro. „My sme radi, že môžeme opravovať centrum mesta postupne, pravidelne získavame finančné prostriedky na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok. Na budúci rok by sme mali začať s ďalšou etapou opravy plochy Námestia Majstra Pavla,“ upozornil. Okrem Košickej brány sa samospráva zamerala v tomto roku aj na rekonštrukciu Fontány dobročinnosti, budovy Mestského divadla a na ďalšie menšie opravy historických budov.

Súvisiace články

Aktuálne správy