Upravený obchodný prebytok eurozóny vzrástol v auguste nad 21 mld. eur

Prebytok zahraničného obchodu eurozóny po očistení o sezónne vplyvy zaznamenal v auguste rast, k čomu prispelo výraznejšie zrýchlenie rastu vývozu než dovozu. Na sezónne neočistenej báze však prebytok zahraničného obchodu klesol. Zverejnil to dnes štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Podľa prvého odhadu Eurostatu dosiahol obchodný prebytok eurozóny očistený o sezónne vplyvy v auguste 21,6 miliardy eur oproti júlovej úrovni 17,9 miliardy eur. Vývoz vzrástol medzimesačne o 2,5 %, zatiaľ čo dovoz sa zvýšil len o 0,4 %.
Na sezónne neupravenej báze však prebytok zahraničného obchodu eurozóny v auguste klesol na 16,1 miliardy eur z júlovej hodnoty 23,2 miliardy eur. Aj v medziročnom porovnaní prebytok klesol, a to zo 17,5 miliardy eur v auguste minulého roka.
V tomto prípade sa export medziročne zvýšil o 6,8 %, zatiaľ čo dovoz dosiahol rast na úrovni 8,6 %, pričom výraznejšie vzrástol dovoz z krajín mimo eurozóny. Ak sa nezapočíta januárový deficit, augustový prebytok na neupravenej báze je najnižší v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy