Stratég: Ropa sa prepadne na 10 dolárov za barel, kvôli revolúcii elektrických vozidiel

, CNBC Foto: SITA/AP

Cena ropy sa v nasledujúcich šiestich až ôsmich rokoch prepadnú na hranicu len 10 dolárov za barel, pretože alternatívne pohony priťahujú stále viac a viac investorov.

Chris Watling, výkonný riaditeľ spoločnosti Longview Economics, uznal, že budúci rok bude kľúčovým katalyzátorom na trhu s ropou pravdepodobne prvotná verejná ponuka spoločnosti Saudi Aramco v druhej polovici budúceho roka.  "No, myslím si, že potrebujú dostať peniaze za akcie skôr, ako ropa dosiahne 10 dolárov za barel," dodal pre CNBC.  Watling v najbližších týždňoch ani mesiacoch neočakáva intenzívny pokles cien ropy. Z dlhodobého hľadiska je "situácia s elektrickými vozidlami naozaj veľmi dôležitá", pretože okolo 70 percent ropy sa využíva na dopravu, dodal.

"Nezabudnime na to, že pred 120 rokmi svet nebol závislý na rope … Ropa nie vždy riadila svetovú ekonomiku … Ide o alternatívne formy energie, nabralo to spád a veci sa rýchlosti menia, " dodal.

Vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) uviedla svoj globálny výhľad pre ropné trhy v roku 2018. Podľa IEA nastane útlm, a následne cena vzrastie. Vo svojej správe IEA uviedla IEA, že globálne zásoby sa zvyšujú, rastie aj produkcia mimo OPEC a dopyt po rope by mohol ovplyvniť cenu suroviny. Zatiaľ posledná mesačná správa agentúry bola uverejnená na základe optimistických prognóz od najväčšej skupiny producentov ropy OPEC. Kartel tvrdí, že po niekoľkých rokoch nízkych cien už existujú dôkazy o rebalansovaní globálneho trhu s ropou.

Cena ropy sa v júni 2014 zrútila z takmer 120 dolárov za barel kvôli slabému dopytu, silnému doláru a rastúcej produkcii bridlicových vrtov v USA. Neochota OPEC znížiť produkciu bola tiež považovaná za kľúčový dôvod prepadu cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy