AKTUALIZÁCIA – CENY: Spotrebiteľské ceny sa v septembri zvýšili medziročne o 1,6 %

Správa „CENY: Spotrebiteľské ceny sa v septembri zvýšili medziročne o 1,6 %“ rozšírená v posledných troch odsekoch o komentáre analytikov.

BRATISLAVA 13. októbra (SITA) – Rast cien v septembri nepatrne zrýchlil. Spotrebiteľské ceny merané národným indexom sa v deviatom mesiaci zvýšili medziročne o 1,6 %. Oproti augustu to znamenalo zvýšenie dynamiky rastu o 0,1 percentuálneho bodu. V priemere za deväť mesiacov sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 1,1 %. V medzimesačnom porovnaní sa ceny v septembri oproti augustu zvýšili o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Na medziročnej báze sa zvýšili septembrové ceny najmä v odboroch potraviny a nealkoholické nápoje o 5,3 %. Ceny v doprave stúpli o 3,2 %, v zdravotníctve o 2,7 %, v reštauráciách a hoteloch o 2,6 %. Ceny rozličných tovarov a služieb vzrástli o 2,3 %, alkoholických nápojov a tabaku o 1,9 %. V oblasti rekreácia a kultúra to bolo zvýšenie o 1,8 %, vo vzdelávaní o 1,2 %, v rámci odevov a obuvi, pôšt a spojov to bol rast zhodne o 0,4 %. Klesli ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 1,2 %, za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,4 %.

Medzimesačne v septembri oproti augustu stúpli hlavne ceny v odboroch vzdelávanie o 0,8 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,5 %, doprava o 0,4 %, reštaurácie a hotely o 0,3 %, alkoholické nápoje a tabak, odevy a obuv, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá zhodne o 0,1 %. Klesli ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti, rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny zdravotníctva, za pošty a spoje, ako aj rekreácie a kultúry.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v septembri dosiahla 2,3 %, kým v auguste predstavovala 2,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v septembri 1,5 %. V auguste bola na úrovni 1,6 %.

Aj napriek postupnému zrýchľovaniu inflácie, tá v najbližších mesiacoch na Slovensku podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pravdepodobne stále ešte nedosiahne inflačný cieľ Európskej centrálnej banky a teda tesne pod 2 %. Inflácia by sa mala podľa neho držať na úrovni medzi 1,5 % až 2 % aj počas ostávajúcich mesiacov roka. V októbri UniCredit očakáva jej zrýchlenie na 1,7 %.

Slovenská sporiteľňa očakáva v tomto roku nárast spotrebiteľských cien v priemere o 1,2 %. “Očakávame, že v najbližších mesiacoch do konca roka by úroveň rastu cien mohla stagnovať okolo súčasných 1,6 %. Tým by sa celoročný priemer dostal na úroveň 1,2 %,“ skonštatoval analytik Tatra banky Boris Fojtík

Rast cien by podľa UniCreditu mali nahor naďalej tlačiť najmä rastúce ceny potravín a zotavujúca sa dopytová inflácia, keď silný trh práce a zlepšujúca sa spotrebiteľská dôvera budú ďalej tlačiť na rast spotreby slovenských domácností. Na rozdiel od minulých rokov pritom už zotavujúci sa spotrebiteľský dopyt podľa Ľubomíra Koršňáka netlmia sekundárne efekty klesajúcich cien energií, ktoré v minulosti absorbovali časť dopytových tlakov na ceny. “Naopak, ceny pohonných hmôt by už v závere roka nemuseli medziročnú infláciu zdvíhať až tak výrazne ako tomu bolo v jeho úvode, keďže štatistický vplyv bázického efektu už z veľkej časti odznel. Navyše silné euro by malo absorbovať časť nárastu dolárových cien ropy,“ dodal Koršňák.

Súvisiace články

Aktuálne správy