Ceny potravín a dopytové tlaky ďalej zrýchľujú infláciu v SR

Ceny potravín a zvýrazňujúce sa dopytové tlaky ďalej zrýchľujú infláciu na Slovensku. Uviedol to dnes v komentári k septembrovej inflácii Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.
Slovensko podľa neho v septembri 2017 vykázalo najvyššiu mieru medziročnej inflácie od júna 2013. „Dôvodom zrýchľujúcej sa inflácie v posledných mesiacoch sú najmä rastúce ceny potravín (najmä mlieka a masla) a zvýrazňujúce sa dopytové tlaky na infláciu prichádzajúce zo silnejúcej domácej spotreby, ktorú nahor tlačí silný trh práce. V septembri sme však opätovne mohli pozorovať aj zdraženie pohonných hmôt,“ spresnil.
Hlavným ťahúňom inflácie v posledných mesiacoch sú podľa neho jednoznačne ceny potravín. Tie sa v septembri v priemere zvýšili o 0,5 %, a to aj napriek tradičnému sezónnemu poklesu cien ovocia, ktorý bol však opäť miernejší ako zvyčajne. Naďalej rastú najmä ceny masla. Kategória olejov a tukov, kam patrí aj maslo, vykázala v septembri nárast cien o ďalšie 4 % a medziročne tu už boli ceny vyššie o viac ako 17 %. Dôvodom rastúcich cien masla sú najmä zvyšujúce sa ceny surového kravského mlieka. V septembri pokračovalo aj zvyšovanie cien pohonných hmôt, ktoré reagovalo na rastúce ceny ropy na svetových trhoch v posledných mesiacoch.
„Aj napriek postupnému zrýchľovaniu inflácie, tá v najbližších mesiacoch na Slovensku pravdepodobne stále ešte nedosiahne inflačný cieľ ECB (tesne pod 2 %). Inflácia by sa mala držať na úrovni medzi 1,5 % až 2,0 % aj počas ostávajúcich mesiacov roka (v októbri očakávame jej zrýchlenie na 1,7 %). Rast cien by mali nahor naďalej tlačiť najmä rastúce ceny potravín a zotavujúca sa dopytová inflácia, keď silný trh práce a zlepšujúca sa spotrebiteľská dôvera budú ďalej tlačiť na rast spotreby slovenských domácností,“ myslí si Koršňák.
Inflačné tlaky sa podľa Kataríny Muchovej, analytičky Slovenskej sporiteľne, postupne objavujú, aj keď potrvá ešte istý čas, kým sa medziročná inflácia vyšvihne k 2 %. „V tomto roku očakávame nárast spotrebiteľských cien v priemere o 1,2 %,“ doplnila Muchová. V eurozóne ostávajú podľa nej inflačné tlaky mierne.
Podľa Borisa Fojtíka, ekonomického analytika Tatrabanky, proinflačne pôsobili v septembri na spotrebiteľské ceny, ako už niekoľkokrát v tomto roku, najmä potraviny. Takto rýchly rast cien potravín sa podľa neho naposledy zaznamenal pred vyše štyrmi rokmi. „Očakávame, že v najbližších mesiacoch do konca roka by úroveň rastu cien mohla stagnovať okolo súčasných 1,6 %. Tým by sa celoročný priemer dostal na úroveň 1,2 %,“ dodal Fojtík.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že v septembri 2017 v porovnaní so septembrom 2016 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 1,6 %. V porovnaní s augustom 2017 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy