Pre problémové airbagy od Takaty zvoláva Mercedes-Benz v Číne vyše 350.000 áut

Nemecká automobilka Mercedes-Benz a jej čínske spoločné podniky zvolávajú do servisov vyše 350.000 áut. Dôvodom sú možné problémy s airbagmi vyrobenými japonskou spoločnosťou Takata. Oznámil to dnes čínsky úrad pre kontrolu kvality AQSIG.
Úrad na svojej webovej stránke oznámil, že sa obáva rizík, ktoré môžu spôsobiť chybné vyvíjače tlaku v airbagoch od Takaty. V dôsledku toho Mercedes-Benz a jeho spoločné podniky v Číne stiahnu do servisov celkovo 351.218 vozidiel.
Podľa oficiálnych odhadov je v Číne viac než 20 miliónov áut, ktoré majú airbagy do firmy Takata. Spomínané airbagy sú spájané s minimálne 16 úmrtiami a zhruba 180 zraneniami vo svete. V dôsledku problematických vyvíjačov tlaku môžu totiž airbagy od japonskej spoločnosti vybuchnúť a do priestoru vozidla vymrštiť množstvo plastových a kovových úlomkov.
Problém viedol k najväčšiemu zvolávaniu áut do servisov v histórii a k bankrotu firmy Takata, ktorá už nezvládala znášať vysoké náklady spojené so zvolávaním áut a odškodňovaním zákazníkov. Začiatok zvolávania áut zo strany Mercedes-Benz a jeho čínskych spoločných podnikov stanovili na 15. októbra, pričom bude zahrňovať autá vyrobené v Číne, ako aj autá dovezené, ktoré boli vyrobené v rokoch 2006 až 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy