Zlaté Švajčiarsko: Kde sú kanalizačné potrubia plné drahých kovov

, npr.org Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V Ticine, v švajčiarskom kantóne, nie sú ulice vydláždené zlatom. Ale kanalizačné potrubia sú plné drahého kovu. V celej krajine sa každoročne spláchne zlato a striebro za 3 milióny dolárov.

Výskumníci sa zamerali na 64 komunálnych čistiarní odpadových vôd v celej krajine. Malé množstvá cenných kovov sa každoročne dostanú do splaškovej vody, ale výskumníci zistili, že tieto množstvá sa zvyšujú. V prípade striebra na takmer 3000 kilogramov a zlata okolo 43 kilogramov, odhadujú výskumníci.

Vo väčšine prípadov by bolo drahé tieto kovy oddeliť a recyklovať, nemalo by to ekonomický zmysel. Ale koncentrácia kovov sa v rámci celej krajiny líši. V Ticine, kde sa nachádza niekoľko rafinérií zlata, prichádza do čističky nezvyčajne veľké množstvo zlata. V niektorých lokalitách sú "koncentrácie zlata v splaškových kaloch dostatočne vysoké na recykláciu," hovoria vedci.

Bloomberg poznamenáva, že Švajčiarsko je "hlavným centrom rafinácie zlata", v priemere každoročne prechádza švajčiarskymi rafinériami asi 70 percent svetového zlata. Okrem drahých kovov sa vedci zaoberali koncentráciou rôznych prvkov, ktoré sa dajú využiť v elektronike či výrobe farieb. Pri hodnotení potenciálnych environmentálnych rizík zistili, že v "prevažnej väčšine" prípadov neexistuje žiadne známe riziko pre životné prostredie z koncentrácie kovov.

Nie je to žiadna novinka, že cenné kovy sa miešajú s odpadom. Ale nová štúdia, ktorú si vyžiadala švajčiarska vláda je "prvé systematické kvantitatívne hodnotenie" zameranej na celú krajinu.

V podobnej štúdii americkí vedci skúmali spôsoby odstraňovania potenciálne nebezpečných kovov z čistených odpadových vôd, ktoré sa používajú ako hnojivá, a taktiež sledovala možnosť extrakcie cenných kovov z odpadových vôd ako potenciálne rentabilný zdroj. V roku 2015 skupina výskumných pracovníkov v Spojených štátoch vyhodnotila odpadové kaly od 1 milióna ľudí a našla kovový odpad v hodnote 13 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy