Súd schválil reorganizáciu českej ťažobnej spoločnosti OKD

Krajský súd v Ostrave dnes schválil reorganizačný plán, ktorý v auguste tohto roka prijali veritelia ťažobnej spoločnosti OKD. Súd tak oficiálne rozhodol, že bane a prevádzkový majetok budú vložené do novozaloženej spoločnosti OKD Nástupnická, v ktorej by 100 % akcií mal získať za 80 miliónov Kč (3,09 milióna eur) štátny podnik Prisko.
S reorganizáciou súhlasili aj odborári a konkurzný správca Lee Louda. Ten vo svojej správe k hospodárskej situácii OKD uviedol, že spoločnosť je na prevádzkovej úrovni zisková a schopná ďalšej existencie. Podľa neho je reorganizácia firmy výhodnejšie riešenie úpadku než druhá možnosť, o ktorej sa na schôdzke veriteľov rokovalo, a to konkurz.
Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné, pretože proti nemu môže do 15 dní podať odvolanie ktorýkoľvek veriteľ, ktorý hlasoval proti prijatiu reorganizačného plánu. Ako vyplýva zo skoršieho rozhodnutia veriteľov, s postupným uzatváraním baní bude klesať aj počet zamestnancov. V súčasnosti ich v OKD pracuje okolo 10.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy