Osivo Zvolen malo väčšie výnosy z predaja vlastných výrobkov ako z iných tovarov

Výnosy z hospodárskej činnosti takmer 5,62 milióna eur zaznamenal v I. polroku 2017 jeden z najväčších výrobcov certifikovaných osív poľných plodín a zemiakovej sadby na Slovensku, spoločnosť Osivo Zvolen. Bolo to však zhruba o 896.000 eur menej ako v rovnakom období vlani. Vyplýva to z informácií, ktoré spoločnosť zverejnila na svojej webovej stránke.
Výsledkom hospodárenia je strata 100.316 eur. Vlani v 1. polroku však firma evidovala stratu až 149.072 eur.
Najväčší podiel na výnosoch spoločnosti mali tržby z predaja vlastných výrobkov (takmer 2,95 milióna eur). Tržby z predaja iného tovaru boli vo výške takmer 2,66 milióna eur.
Právny predchodca Osiva Zvolen bol založený v roku 1952. Podnik prešiel rôznymi vývojovými štádiami, zmenami názvu, ale podstata podnikania bola vždy zachovaná. V 80. rokoch uplynulého storočia sa od podniku oddelilo šľachtenie drevín, kvetín a zeleniny. Podnik zostal špecializovaný na šľachtenie a semenárstvo poľných plodín. Neskoršie došlo aj k oddeleniu šľachtenia. Posledná zmena nastala v roku 1992, keď sa štátny podnik zmenil na základe privatizačného projektu na akciovú spoločnosť.
Základné imanie spoločnosti je aktuálne vo výške takmer 2,70 milióna eur. Spoločnosť zamestnávala k 30. júnu 2017 presne 90 ľudí. Stav sa tak medziročne znížil o štyroch zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy