Čo vytvorí najväčšiu finančnú krízu? No predsa trh s dlhopismi

, CNBC Foto: SITA/AP;thinkstock

Brian Raven, výkonný riaditeľ skupiny Tavistock Investments, verí, že trhy s dlhopismi budú zdrojom problémov. S centrálnymi bankami, ktoré sa pripravujú na ukončenie mimoriadne uvoľného menového prostredia spolu s rastom inflácie by dlhopisy mohli rýchlo stratiť hodnotu na trhu, ktorý nie je veľmi likvidný.

Generálny riaditeľ spoločnosti na správu majetku v Spojenom kráľovstve varoval, že ukončenie menových stimulov zo strany globálnych centrálnych bánk by mohlo viesť k tomu, že dôchodcovia a maloobchodní klienti zažijú najväčšiu finančnú krízu v ich živote. "Bude to najväčšia finančná kríza nášho života, pretože ovplyvňuje priemerného človeka," povedal Raven pre vysielanie CNBC s tým, že problém sa môže prejaviť na celom svete. Tvrdil, že trhy s dlhopismi sú v stave aký sme doteraz "nikdy predtým nevideli", a už čoskoro  by mohol spôsobiť väčší finančný šok ako v roku 2008.

Dlhopisy, cenné papiere, ktoré firmy, vlády a banky vydávajú, aby získali peniaze, zaznamenali počas troch desaťročí zisk. Sú vnímané ako bezpečný prístav v čase hospodárskeho stresu. Tiež sa využívajú ako nástroj zlých časoch rastúcej inflácie. V posledných desiatich rokoch sa centrálne banky rozhodli pre nákup dlhopisov v snahe o posilnenie svetového hospodárstva a zvýšenie úverovania. To ešte viac prispelo k zvýšeniu cien dlhopisov a mnohí ekonómovia sa teraz domnievajú, že trh sa deformoval.

S tým, ako sa centrálne banky pripravujú na ukončenie mimoriadne voľných menových stimulov a vzhľadom na to, že inflácia nedávno zaznamenala mierny rast, objavujú sa obavy, že dlhopisy by mohli rýchlo stratiť hodnotu na trhu, ktorý nie je veľmi likvidný. Existujú aj obavy, že držitelia dlhopisov si plne tieto riziká neuvedomujú. "Konzervatívnejšie centrálne banky (napr. Bundesbank), ktoré boli skeptické voči kvantitatívnemu uvoľňovaniu, už dlhodobo varujú, že dlhé obdobia s nízkymi úrokovými sadzbami môžu zasiať semeno ďalšej krízy tým, že utlmia relatívne ceny na finančných trhoch, " povedal Jan Randolph, z IHS Markit, pre CNBC. "Existuje riziko prudkého oživenia cien, pretože menové politiky sa sprísňujú. Môžu nastať problémy s likviditou, ak investori sa budú sťahovať z týchto rizikovejších trhov v momente, keď sa vykryštalizujú riziká," dodal.

Hoci sa s dlhopisovým trhom spája mnoho ponurých predpovedí, nie všetci súhlasia s tým, že hrozia významné straty, keď centrálne banky začnú znižovať svoje programy nákupu dlhopisov. Mike Bell, stratég pre globálny trh JPMorgan Asset Management pre CNBC povedal, že toto sprísnenie monetárnej politiky vytvára riziko, ale verí, že nedávne oživenie hospodárstva by malo stačiť na to, aby kompenzovalo vplyvy nižších cien dlhopisov. "Napokon prísnejšia menová politika by mohla spôsobiť recesiu americkej ekonomiky, ale veríme, že ekonomika a akciové trhy dokážu vydržať sprísňovania menovej politiky prinajmenšom budúci rok. Určite neočakávame, že ďalší medvedí (negatívny) trh bude tak zlý ako finančná kríza v roku 2008, keďže banky sú oveľa lepšie kapitalizované ako v roku 2008. Preto očakávame, že ďalší medvedí trh bude predstavovať klasickejšiu recesiu a nie finančnú krízu," dodal.

Centrálne banky pravdepodobne nezmenia svoju stratégiu a investori budú pravdepodobne čeliť vyšším úrokovým sadzbám a vyššej inflácii. Preto Tavistock Raven investorom radí, aby dostatočne diverzifikovali svoje investície. Dlhopisy s krátkou dobou splatnosti, dlhopisy s vysokým výnosom a dlhopisy z rozvíjajúcich sa trhov menuje ako potenciálne možnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy