Prezident Svetovej banky: Milióny pracovníkov nahradia roboti, investujte do vzdelania

, ČTK Foto: TASR/AP

Civilizácia sa rúti do vážnych problémov, pretože budúcnosť nenaplní nádeje ľuďom, ktorí prídu kvôli automatizácii o svoje pracovné miesta. To sú slová prezidenta Svetovej banky Jim Yong Kima. Ako riešenie odporúča investovať do vzdelania a zdravia občanov.

Kroky štátov v tejto oblasti chce Svetová banka podrobne sledovať, povedal šéf Svetovej banky pred výročným zasadnutím tejto inštitúcie a Medzinárodného menového fondu. "Pokiaľ vaše ašpirácie začnú rásť, ale potom nie je žiadna príležitosť, môže to viesť k nestabilite, konfliktom a násiliu," povedal Kim, ktorého citoval spravodajský server BBC. "Je to nebezpečný smer, ktorým ideme," dodal v prejave na Kolumbijskej univerzite.

Roboti podľa šéfa Svetovej banky nahradia milióny pracovníkov s nízkou kvalifikáciou. Pre budúci hospodársky rast preto vidí ako zásadné, investície do ľudského kapitálu, teda predovšetkým do vzdelania, ale aj zdravia.

"Chceme vytvoriť pocit naliehavosti investícií do ľudí, o ktorom si myslíme, že je nevyhnutné vzhľadom k tomu, ako sa globálna ekonomika mení," uviedol šéf Svetovej banky. "Jediná vec, ktorú viete s istotou, že ju v budúcnosti budete potrebovať v akejkoľvek ekonomike, sú ľudia, ktorí sa dokážu učiť," doplnil.

Svetová banka plánuje zverejniť poradie krajín podľa miery ich investícií do ľudského kapitálu. Inštitúcie so sídlom vo Washingtone tak pokračuje v posune svojho zamerania. Po založení, po druhej  svetovej vojne, podporovala hlavne infraštrukturálne projekty. Sústredila sa tiež na rozvojové krajiny, zatiaľ čo automatizácia sa týka najviac tých rozvinutých.

Súvisiace články

Aktuálne správy