W. Schäuble podporuje novú smernicu dohľadu ECB o úveroch

Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble sa postavil v otázke znižovania problémových úverov v eurozóne na stranu Európskej centrálnej banky (ECB).
Jej bankový dohľad minulý týždeň predstavil smernicu, v ktorej sa od bánk žiada, aby prijali opatrenia na zamedzenie poskytovania úverov, ktorých návrat nie je dostatočne zabezpečený. „Stanovisko ECB môžem len podporiť,“ povedal Schäuble dnes v Luxemburgu, kde sa zúčastnil na rokovaní ministrov financií EÚ. Rovnaký názor vyjadrila aj väčšina jeho kolegov, ktorí sa na pravidelnom mesačnom zasadnutí zúčastnili.
Návrh kritizoval predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. V liste šéfovi ECB Mariovi Draghimu naliehavo žiadal, aby do procesu schvaľovania smernice začlenil aj Európsky parlament.
V Taliansku zavládli obavy, že v dôsledku smernice budú musieť odpísať ešte väčšie sumy než doteraz. V EÚ z problémových úverov v hodnote 900 miliárd eur pripadá celých 30 % na talianske banky. Návrh smernice spochybnil aj taliansky minister financií Pier Carlo Padoan.

Súvisiace články

Aktuálne správy