MMF vylepšil prognózu rastu globálnej ekonomiky

Svetové hospodárstvo by sa podľa MMF malo v tomto roku zväčšiť o 3,6 % a v budúcom o 3,7 %, v prípade oboch rokov fond predpoveď zlepšil o 0,1 percentuálneho bodu.

Medzinárodný menový fond (MMF) vylepšil prognózu rastu svetovej ekonomiky. Očakáva, že v tomto roku posilní o 3,6 percenta a v budúcom roku sa zväčší o 3,7 percenta. V porovnaní s júlovou predikciou ide o vylepšenie predpovede pre oba roky o 0,1 percentuálneho bodu. V minulom roku sa svetové hospodárstvo zväčšilo o 3,2 percenta.

Ekonomika USA v tomto roku podľa fondu posilní o 2,2 percenta a v budúcom o 2,3 percenta. Hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld pritom povedal, že výhľad pre USA nezahŕňa očakávania, že americký Kongres schváli výraznú redukciu daní. Predikcia odzrkadľuje iba to, že rast ekonomiky krajiny bol v prvom polroku tohto roka zdravý. Zotavovanie hospodárstva eurozóny by malo v tomto roku posilniť. MMF odhaduje, že ekonomika bloku tento rok vzrastie o 2,1 percenta a v budúcom roku sa jej rast zmierni na úroveň 1,9 percenta.

Svetový obchod sa podľa Medzinárodného menového fondu v tomto roku zväčší o 4,2 percenta, čiže najvýraznejšie za šesť rokov. Oživenie investícií, priemyselnej produkcie a spotrebiteľskej a podnikateľskej dôvery podľa fondu tiež podporuje výhľad globálneho hospodárstva. Fond však poznamenal, že inflácia zostáva znepokojujúco nízka, čo je znakom toho, že svetová ekonomika sa ešte stále úplne nezotavila z recesie z rokov 2007 – 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy