Za chyby sa nehanbite, v dlhodobom horizonte sú nepodstatné

, QZ Foto: TASR/AP;YT/Motivation Plus

Ray Dalio, Charlie Munger a George Soros. Tri mená z investičného sveta, ktoré držia dohromady aktíva za 40 miliárd dolárov. Títo chlapíci sú asi dobrí v tom, čo robia, keď sú tak úspešní. Ale ani oni nie sú neomylní.

"Predstava úspešného človeka, ktorý má za sebou prestížne školy a vyzerajú ako z katalógu Ralph Lauren, je často mimo realitu. Väčšina úspešných ľudí sa na vrchol dostane vďaka tomu, že sú  schopní  sa kriticky pozrieť na vlastné chyby," tvrdí Ray Dalio, zakladateľ investičnej spoločnosti Bridgewater Associates, ktorá spravuje aktíva v hodnote viac než 120 miliárd dolárov.

Rovnaký názor má aj Charlie Munger, investičný partner Warrena Buffetta v spoločnosti Berkshire Hathaway. "Je nemožné, aby ste dokázali žiť dokonale a nerobili žiadne chyby. Práve chyby sú jednou z najdôležitejších vecí v živote človeka. Len sa s nimi musíte vedieť dokázať vysporiadať a vziať si z nich ponaučenie," povedal Munger.

Zdá sa, že práve vďaka prešľapom vďačí väčšina svetových boháčov za svoje úspechy. "Som veľmi kritický človek, a to nielen voči ostatným, ale hlavne voči sebe. Zároveň ale dokážem odpúšťať. Človek si musí uvedomiť, že robiť chyby je prirodzené. Chyby nie sú ničím, za čo by sme sa mali hanbiť. Horšie je, ak nie sme schopní sa z vlastných chýb poučiť." To sú slová investora Georgea Sorosa, zakladateľa Soros Fund Management.

"Zo života pred monitorom na Wall Street som zvyknutý niesť zodpovednosť za všetko, čo urobím. Za ostatných osem rokov len jediný krát prišiel za mnou náš stratég s tým, nech začnem predávať akcie, lebo sa blíži korekcia. Neprišla. Zato my sme prišli o nejaké peniaze. V poriadku, to sa stáva," spomína na chybu Laszlo Birinyi s tým, že v investovaní dáva prednosť hmatateľným faktorom a osobnej  zodpovednosti. "Sami investujeme tak, ako to radíme svojim klientom. Môžeme sa mýliť, ale nikdy neradíme nič, na čo by sme sa sami báli vsadiť. Nehovoríme, že bude pršať, ale že si máte kúpiť dáždnik," uzavrel slávny investor, ktorý sa za uplynulých viac než osem rokov v predpovediach o dianí na trhu nemýlil.

Ray Dalio upozorňuje, že väčšina ľudí sa sústredí na krátkodobý horizont. V takom prípade sú chyby poriadne bolestivé. Ale krátky horizont v podnikaní alebo investovaní väčšinou o ničom nerozhoduje. "Dôležitý je dlhodobý horizont. Keď to pochopíte, prestanete sa chybami trápiť a budete ich  vnímať skôr ako svojho sprievodcu, či radcu. Keď som začínal, nebola to žiadna sláva. Žiadni priatelia, žiadne koníčky, žiadne hmatateľné úspechy. Vo chvíli, keď som začal so sebareflexiou, veci sa zmenili. Začal som sa rozprávať s ľuďmi, ktorým som sa vyhýbal, začal som sám seba vytlačovať z komfortnej zóny. Každý rok bol zrazu lepší než ten predchádzajúci,. Je to trochu ako bojové umenie. Aj v ňom platí, že čím viac budete trénovať, tým budete lepší," dodáva Ray Dalio.

Súvisiace články

Aktuálne správy