Ďalšie tri španielske firmy sa sťahujú z Katalánska

Odchod španielskych firiem z Katalánska pokračuje. Ďalšie tri spoločnosti oznámili, že pre neistotu v súvislosti s referendom o vyhlásení nezávislosti presťahujú svoje právne sídlo z Katalánska.
Španielska firma z oblasti infraštruktúry Abertis Infraestructuras, spolu s Cellnex Telecom a realitnou spoločnosťou Inmobiliaria Colonial uviedli, že dočasne presunú svoje hlavné sídlo do Madridu.
„Z dôvodu právnej neistoty spôsobenej súčasnou politickou situáciou v Katalánsku sa predstavenstvo jednomyseľne rozhodlo presunúť svoje právne sídlo do Madridu, pokiaľ situácia pretrváva,“ oznámila firma Abertis regulačným úradom.
Rovnaké rozhodnutie oznámili minulý týždeň viaceré spoločnosti so sídlom v Katalánsku. Dôvodom je snaha regiónu o vyhlásenie nezávislosti. Sú medzi nimi aj veľké banky – Banco de Sabadell a CaixaBank. Sabadell je napríklad piatou najväčšou bankou v krajine.
Španielska vláda v piatok (6.10.) schválila dekrét, ktorý uľahčí firmám presun ich právnej základne.
Katalánsky premiér Carles Puigdemont dnes vystúpi v regionálnom parlamente, aby diskutoval o výsledku referenda, ktoré sa uskutočnilo 1. októbra. Centrálna vláda v Madride označila všeľudové hlasovanie v Katalánsku za nelegálne a opakovane varovala Puigdemonta pred vyhlásením nezávislosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy