Európske banky v ťažkostiach: Nie zmraziť, ale riešiť

, bloomberg Foto: SITA/AP

Tri roky od začatia formovania bankovej únie hľadajú regulačné orgány Európskej únie nové právomoci pri riešení problémov s veriteľmi. Podľa plánu by mohli pozastaviť vyberanie vkladov z banky, ktorá zlyhala, na niekoľko dní, s cieľom zabrániť panickému výberu vkladov. Tento prístup by však mohol mať presne opačný účinok. Panika by sa rozšírila na celý finančný systém. Podľa agentúry Bloomberg existuje aj lepšie riešenie.

Namiesto zmrazenia bankových účtov by vlády EÚ mali umožniť regulátorom, aby udržali banku v priebehu reštrukturalizácie pri živote, kým sa nenájde nový vlastník. To by si ale vyžadovalo, aby mali vlády EÚ vyčlenené dodatočné zdroje pre takúto úlohu.

Európska centrálna banka a Jednotná rada pre riešenie krízových situácií požadujú právomoc zmraziť bankové účty na tzv. moratórium. Prvý krát sme sa tým v praxi stretli v prípade rýchleho vyriešenia Banco Popular v júni. Našlo sa riešenie pre španielskeho veriteľa tým, že sa predá konkurentovi Banco Santander. Ale muselo sa to urobiť počas víkendovej noci, aby sa predišlo masívnemu výberu vkladov. Regulátori tvrdia, že nájsť kupujúceho cez noc nie je riešenie. Vďaka moratóriu by sa uvoľnil tento tlak a možno by sa aj podarilo predať banku za lepšiu cenu.

Tento prístup by odzrkadľoval prístup v súčasnosti platný v Nemecku. Uzavretie banky na potrebný čas by určite zastavil run na banku. Ale môže to mať aj nedomyslené následky. Vkladatelia môžu začať vyťahovať z účtov peniaze skôr, v obave, že vprípade ťažkostí by na ne museli čakať príliš dlho, ba čo viac, nemuseli by sa k nim dostať vôbec. Alebo by začali vyprázdňovať svoje účty ihneď po opätovnom otvorení banky. Najnebezpečnejšia hrozba je ale to, že zmrazenie účtov v jednej banke by mohlo rozšíriť paniku na zvyšok systému, keďže ostatní vkladatelia sa začnú báť, že sa im prihodí to isté.

Myšlienka moratória tiež ohrozuje medzinárodnú spoluprácu pri riešení problémov s bankami. Pri pláne regulačných orgánov EÚ hrozí, že to bude mať dopad na opatrenia zavedené po vyhlásení konkurzu Lehman Brothers v roku 2008. Ekonómovia Bank of England nedávno varovali, že prijatie moratória môže prinútiť banky, aby sa vzdali existujúcich opatrení na riešenie finančných núdzových situácií.

Posilnenie Jednotnej rady pre riešenie krízových situácií je zdá sa lepším prístupom. Plánovaná kapacita fondu vo výške 55 miliárd eur je príliš malá a dokonca ani táto suma nebude k dispozícii v plnom rozsahu. EÚ by mala súhlasiť s tým, aby sa suma rýchlo navýšila. Príslušne financovaná SRF by poskytla regulačným orgánom možnosť vyriešiť otázku kolabujúcej banky bez toho, aby vystavili finančný systému väčšiemu riziku. Ak to pomôže odvrátiť ďalšiu bankovú krízu, tieto dodatočné náklady budú dobre vynaložené peniaze.

Súvisiace články

Aktuálne správy