Víťaz investičnej súťaže XTB Trading Cup 2017 získal 5 000 EUR a inteligentné hodinky

, PR článok

Súťaž v obchodovaní XTB Trading Cup 2017 skončila 29. 9. Hoci to prvé tri týždne súťaže vyzeralo, že víťaza už poznáme, v poslednom týždni sa všetko zmenilo a nakoniec sa najlepším obchodníkom stal Jakub M. Jeho víťazstvo je prekvapujúce aj preto, že sa jedná o začiatočníka, ktorý ešte nemá ani 25 rokov. Organizátor v rámci súťaže odmenil tiež najlepšiu obchodnú stratégiu.

Obľúbenú súťaž pripravil najväčší forexový broker na Slovensku, spoločnosť X-Trade Brokers (XTB). V tomto roku sa do súťaže prihlásilo viac ako 1 000 záujemcov, ktorí dostali na súťažný účet virtuálny kapitál vo výške 10 000 EUR. Ich hlavnou úlohou bolo tento kapitál čo najlepšie zhodnotiť pomocou krátkodobých obchodov s menovými pármi, akciovými indexmi, komoditami a kryptomenami.

Cena pre najlepšieho obchodníka bola 5 000 EUR na obchodný účet. Ďalšie ceny mohli získať súťažiaci v kategóriách Junior Trader a Najlepšia obchodná stratégia.

Kto a ako vyhral?

Hlavnú výhru získal súťažiaci Jakub M., ktorý dokázal zhodnotiť počiatočný kapitál 10 000 EUR na 163 786,26 EUR, t.j. o 1 534,86 %. Svoj prvý obchod otvoril až 18. 9., teda približne v polovici súťaže. Realizoval celkom 243 obchodov a všetky na akciovom indexe DAX. Jeho najväčší zisk na obchod bol 45 809 EUR. Najvyššia strata 24 200 EUR. Za dva týždne obchodovania uskutočnil 222 ziskových a iba 21 stratových obchodov.

Objem obchodov sa pohyboval medzi 0,01 lotu a 20 lotov. Nepoužíval ochranné pokyny Stop Loss ani Take Profit a všetky obchody urobil v mobilnej aplikácii xStation.

Okrem hlavnej výhry 5 000 EUR na obchodný účet získal aj cenu v kategórii Junior Trader – inteligentné hodinky v hodnote 550 EUR.


 

Aká bola najlepšia obchodná stratégia?

V kategórii Najlepšia obchodná stratégia sa organizátor rozhodol odmeniť pána Ľubomíra F. Svoju stratégiu nazval Trading podľa grafu a formácií:

  • Pán Ľubomír obchoduje len s likvidnými a známymi inštrumentmi, keďže sú dostatočne volatilné a pre neho najvhodnejšie pre dosiahnutie potenciálneho zisku.
  • Jeho portfólio je diverzifikované a obsahuje komodity (zlato, pšenica), menové páry a kryptomeny (EURUSD, Bitcoin) a akciové indexy (americké a európske).
  • Má 10-ročné skúsenosti s obchodovaním, svet derivátov je však pre neho pomerne nový.
  • Nemá pevne stanovený čas, kedy obchoduje. Zadanie obchodu závisí od aktuálnej situácie a príležitosti na trhu.
  • Jeho obchodná stratégia je založená len na Price Action a cenových formáciách bez použitia dodatočných technických indikátorov.
  • Objem otváraných pozícií je zväčša v rozmedzí 3 – 5 lotov.
  • Pri obchodovaní aplikuje pokyny Stop Loss a Take Profit práve na základe Price Action a formácií v grafe. Stop Loss nie je nastavený fixne a obchodník ho aj posúva na breakeven, prípadne do ziskovej oblasti, snaží sa teda s určitým počtom lotov uzamknúť profit, a potom čaká na najlogickejšiu cenu na uzatvorenie obchodu.
  • Vedie si obchodný denník.

Za svoju stratégiu získal pán Ľubomír striebornú investičnú mincu Fiji Turtle v hodnote 180 EUR.

Nejviac obchodované inštrumenty

Rovnako, ako pri reálnom obchodovaní súťažiaci najviac obchodovali menový pár EURUSD, nemecký akciový index DAX, z komodít ZLATO, ďalej Bitcoin (BTCUSD), menový pár USDJPY a ropu (OIL). V prvej desiatke sa umiestnili aj Litecoin (LTCUSD) a Ethereum (ETHUSD).

Súťažiaci vykonali obchody na 89 inštrumentoch a celkový počet obchodov za celú dobu súťaže bol 26 035. 

Viac informácií o priebehu súťaže nájdete na https://sk.xtb.com/trading-cup.

Chcete si vyskúšať obchodovanie na menovom, akciovom alebo komoditnom trhu aj Vy?

Založte si bezplatný demo účet na https://www.xtb.com/sk/demo-ucet. Obchodný účet v XTB si môžete otvoriť online na https://www.xtb.com/sk/realny-ucet.  

Súvisiace články

Aktuálne správy