Ceny v britskom maloobchode podľa BRC môžu po brexite stúpnuť

Z prieskumu Združenia britských maloobchodníkov vyplýva, že už vyše pätina firiem v sektore zaznamenala odchod časti zamestnancov z iných krajín EÚ.

Ceny v britskom maloobchode sa môžu zvýšiť a doručovanie tovarov by sa mohlo spomaliť, ak maloobchod krajiny nebude mať po brexite zachovaný prístup k pracovníkom z Európskej únie. Už vyše pätina firiem v sektore zaznamenala odchod časti zamestnancov z iných krajín EÚ. Vyplýva to z prieskumu Združenia britských maloobchodníkov (BRC), o ktorého výsledku v pondelok informoval spravodajský portál bbc.com.

Obyvatelia iných krajín EÚ tvoria iba 6 percent zo 170 tis. zamestnancov britského maloobchodu, ale sú koncentrovaní v skladoch a distribúcii, konštatuje BRC. Podľa výkonnej riaditeľky BRC Helen Dickinsonovej rozhodnutie o brexite vytvorilo neistotu pre firmy aj pre ich zamestnancov z EÚ. „Z našich údajov je jasné, že ak nebudeme mať správny systém podporujúci maloobchodníkov pri nábore a udržaní si zamestnancov, zákazníci onedlho začnú pociťovať vplyv pri nákupoch,“ citoval portál bbc.com Dickinsonovú.

http://www.bbc.com/news/business-41545184

Súvisiace články

Aktuálne správy