Blockchain a jeho využitie: Zdravotníctvo

, lindak Foto: thinkstock

Rozhodol som sa posunúť analyzovanie kryptomien na vyššiu úroveň. V poslednom období mám pocit, že vzniklo množstvo „krypto-webov“ a ľudia už tušia, čo je Bitcoin. Žiaľ len vďaka jeho volatilite, teda neustálemu rastu alebo prepadu jeho ceny. Preto by som chcel priniesť do článkov niečo viac.

V prvom sa podrobnejšie pozrieme na podkladovú technológiu Blockchain a jej aplikáciu v zdravotníctve. Presnejšie na spoločnosti, ktoré chcú alebo už vyvíjajú zaujímavé projekty, ktoré by mali zdravotníctvo zefektívniť. Najčastejšie sa jedná o riešenia spojené s ukladaním zdravotných záznamov.  V Slovenskom preklade/kontexte E-health, ktorý sa stále len testuje.

V zahraničí tomu nie je tak dávno, čo hackeri napadli zdravotné systémy. Posledným prípadom je vírus WannaCry. V princípe sa jednalo o napadnutie údajov a ich zaheslovanie pred vlastníkmi s tým, že od nich požadovali výkupné. A to je ten lepší prípad napadnutia údajov, ktoré sa na iný účel ako zárobok nepoužili. Blockchain je technológiou, ktorá by dokázala riešiť aj tento problém a dokonca priniesť aj niečo inovatívnejšie a jednoduchšie do práce so zdravotnými záznamami. Už existuje niekoľko spoločností, ktoré hľadajú spojenie medzi Blockchainom a zdravotníctvom. Rozlíšiť môžeme medzi reálnymi projektami, kde nájdete aj podrobnejší opis projektu, a len ohlásenou spoluprácou. Medzi tie ohlásené patria projekty v Rusku alebo v Číne (Alibaba), kde miestne vlády mali spolupracovať so súkromným sektorom na tvorbe platformy. Väčšinou to ostalo len pri oznámení spolupráce. Na strane druhej existujú aj reálne projekty s podrobnejším popisom, ktoré zatiaľ len získavajú financie alebo už pracujú na platforme či aplikáciách.

  • Patientory – Americký startup, ktorý na jar roku 2017 vyzbieral prostredníctvom ICO 7,22 milióna dolárov. Startup emitoval jej vlastnú menu s názvom PTOY, ktorá bude slúžiť ako prostriedok k ukladaniu zdravotných údajov užívateľov na Blockchain. Lekári by mali mať zároveň právo do užívateľských profilov pridávať ďalšie zdravotné záznamy. V súčasnosti je spustená testovacia alfa verzia aplikácie. Podľa plánov spoločnosti by mala byť v roku 2018 spustená beta verzia. Spoločnosť už spolupracuje napríklad s Dashom alebo platformou, ktorá spája väčšinu startupov spojených s Blockchainom,  organizáciou Hyperledger.
  • PokitDok – Projekt, ktorého cieľom je prepojiť zdravotné záznamy pacientov so všetkými stranami v zdravotníctve či už sú to doktori, lekárne alebo poisťovne. Spoločnosť sa tak nezameriava len čisto na zdravotné záznamy, ale celkovo na zlepšenie a zjednodušenie systémov v zdravotníctve. Jej hlavnou cieľovou oblasťou sú Spojené štáty americké, kde zdravotný systém nefunguje najlepšie, keďže poistenie nie je povinné a rovnako je problémový systém zdieľania zdravotných záznamov medzi ostatnými stranami. Dôsledkom toho je informačná asymetria. A to od diagnózy u lekára až po samotné vydanie lieku. Startupu v princípe poskytuje zjednodušenie celého systému prostredníctvom aplikácií na báze Blockchainu.
  • GEM – Spoločnosť, ktorá pracuje na podobnom riešení ako PokitDok. Jej cieľom je vytvoriť systém na Blockchaine, ktorý bude zachytávať celú genézu pacienta a všetky interakcie, ktoré sa týkajú jeho zdravia. Na projekte spolupracuje so spoločnosťou Philips. Ďalším projektom spoločnosti je aj poistenie vozidiel, kde spolupracuje s výrobcom áut Toyota. Cieľom je vytvoriť nový poistný model, kde by do modelu vstupovali aj faktory ako technika jazdy vodiča či jeho správanie v premávke.
  • Guardtime – Spoločnosť je jednou z najväčších spoločností poskytujúcich riešenia na báze Blockchainu. V súčasnosti sa zaoberá oblasťami ako obrana, finančné služby, verejné služby, reklama, ale aj zdravotníctvo. Práve v zdravotníctve začala spoločnosť spolupracovať s Estónskou vládou. Cieľom spolupráce je zvýšiť kybernetickú bezpečnosť do už existujúceho e-health systému.
  • Chronicled – Spoločnosť, ktorá vymyslela čipy a inteligentné senzory, ktoré zapisujú údaje o tom ktorom produkte na Blockchain. Napríklad v prípade rôznych produktov, si môžete zistiť vďaka čipu celú históriu produktu, či je to originál, kde bol vyrobený alebo kto ho dovtedy vlastnil. V prípade zdravotníctva používa práve čip na zdravotné pomôcky alebo lieky. Rovnako vyvinula senzor, na krv alebo transplantované orgány, ktorý sníma ich teplotu a ukladá údaje na Blockchain. Keďže pri prenose krvi či orgánov je práve podstatné prostredie a teplota uskladnenia.
  • Doc.ai – Je projektom, ktorý zatiaľ len zbiera prostriedky na prevádzku prostredníctvom ICO. Cieľom je priniesť užívateľom možnosť mať doktora vo vrecku, teda aplikáciu v mobile, ktorá by dokázala približne analyzovať zdravotný stav na základe vložených symptómov. Aplikácia bude v princípe využívať analýzu dát, na základe ktorej bude hodnotiť zdravotný stav. Systém bude mať nastavené aj odmeňovanie za to, že sa užívatelia do systému zapoja a poskytnú svoje dáta a údaje spojené so zdravotným stavom.  

Zo všetkých projektov je najďalej projekt PokitDok, ktorý už vo väčšej miere finalizovaný a začína sa postupne používať. Ostatné projekty alebo nemajú vyzbierané financie na činnosť alebo nemajú ešte finálnu aplikáciu, najmä čo sa týka elektronickej evidencie zdravotných záznamov. Napriek tomu je pravdou, že všetky popísané projekty sú z roku 2015 alebo 2016 a tým pádom prešiel ešte krátky čas na hodnotenie ich prínosu.  

Autorom je Martin Lindák, analytik Nadácie F.A. Hayeka

 

Súvisiace články

Aktuálne správy