Veľké porovnanie: Vo Švajčiarsku sú ceny potravín dvojnásobné oproti tým našim, v Poľsku o 30 % lacnejšie

, Poštová banka Foto:TASR/AP

Potraviny a nealkoholické nápoje na Slovensku patria k tým najlacnejším v rámci Európskej únie. Nižšie ceny potravín ako u nás totiž nájdeme už len v 6 krajinách EÚ. Mnohí Slováci by teraz asi povedali, že to nie je pravda a že potraviny sú u nás drahé. A z určitého uhľa pohľadu majú predsa len pravdu.

Potraviny v súčasnosti výraznejšie zdražujú, a to nielen u nás, ale aj v iných európskych krajinách. Je to dané hlavne vyššími cenami agrokomodít na svetových trhoch. Azda najsilnejší rast cien zaznamenáva mlieko, maslo a ďalšie mliečne výrobky.

Viacerí európski chovatelia v predchádzajúcich rokoch v súvislosti s „mliečnou krízou“ znižovali počty hovädzieho dobytka. To sa aktuálne odráža na nedostatku mlieka a tlačí jeho ceny hore. Drahšie je ale aj mäso a viaceré druhy ovocia, zeleniny a obilnín, predovšetkým tie, ktorých úrodu poškodili jarné mrazy či letné suchá.

Analytický tím Poštovej banky porovnával, aká je cenová hladina potravín u nás a v ostatných európskych krajinách. Vychádzal z najnovších údajov Eurostatu za rok 2016.

Ceny v našich obchodoch najčastejšie porovnávame s cenami v susedných krajinách, kam zvykneme vycestovať na nákupy. A z tohto hľadiska platí, že potraviny a nápoje v slovenských obchodoch sú najdrahšie v porovnaní s krajinami V4. V Českej republike a Maďarsku nájdeme na cenovkách potravín v priemere o -9 % nižšie sumy ako u nás. A v Poľsku sú dokonca potraviny a nealkoholické nápoje až o – 30 % lacnejšie ako u nás. Je teda zrejmé, že Slováci z prihraničných oblastí dokážu potraviny nakúpiť u susedov lacnejšie ako doma. Pri nákupnej turistike ale treba brať do úvahy aj náklady na dopravu a vývoj menových kurzov, ktoré nám z usporených peňazí pri tomto nákupe čo – to ukroja. Ak naša mena oslabuje voči mene krajiny, v ktorej nakupujeme, tak to robí naše nákupy drahšími. A naopak, ak sa euro posilňuje, tak nakupovanie v zahraničí sa stáva pre nás výhodnejším.

Okrem spomínaných krajín V4 sú potraviny výrazne lacnejšie aj v Rumunsku, Bulharsku a Litve. A keď vezmeme do úvahy aj krajiny mimo únie, tak výrazne lacnejšie nakúpime aj v balkánskych krajinách, spomedzi ktorých sú ceny najnižšie v Macedónsku [až o -34 % nižšie ako u nás].

V Európskej únii sú potraviny približne o 13 % drahšie ako na Slovensku a v eurozóne o 21 %. V rámci celej únie by sa najťažšie našincom nakupovalo v Dánsku, keďže v tamojších obchodoch sú cenovky na potravinách až o 68 % vyššie ako u nás. Dve krajiny mimo EÚ sú ale ešte drahšie. Vo Švajčiarsku by sme za nákup potravín zaplatili až takmer dvojnásobok a v Nórsku by nás „zaskočili“ ceny vyššie o 85 % oproti tým našim. Na čele tohto rebríčka sa ale nachádzajú aj ďalšie severské krajiny. O dve tretiny sú potraviny a nealko nápoje drahšie na Islande a o 43 % vo Švédsku. Štyridsať percent si za ne ale musíme priplatiť aj v susednom Rakúsku.

Nech ideme nakupovať akékoľvek potraviny, všetko sa z cenového hľadiska najviac oplatí v Poľsku. Týka sa to predovšetkým Slovákov žijúcich na severe našej krajiny. Najvýraznejší cenový rozdiel oproti slovenským obchodom je pri cenách olejov a tukov, ktoré sú nižšie až o – 42 % ako u nás. O približne tretinu lacnejšie nás ale v poľských potravinách vyjdú aj chlieb a pečivo, ryby, mlieko, syry, vajcia a mnohé ďalšie potraviny. Našinci z Bratislavy a okolia zase s obľubou vycestujú na nákupy do Česka či Maďarska. Ceny potravín v oboch týchto krajinách sú zhodne zhruba o -9 % nižšie ako u nás. Ak máme na nákupnom zozname mäso alebo ryby, tak sa nám oplatí cesta do Maďarska, lebo v Česku sú tieto položky ešte o niečo drahšie ako u nás. Maďarsko je správnou voľbou aj pre nákup nealko nápojov a pečiva. V Česku sa nám zase o niečo viac ako v Maďarsku oplatí kúpiť oleje, mlieko a mliečne výrobky či ovocie a zeleninu. Samozrejme vo všetkých prípadoch treba mať na pamäti cestovné náklady a vplyv menových kurzov na našu peňaženku. Napríklad voči českej korune sa naša mena od apríla tohto roka citeľnejšie oslabila, čo naše nákupy v tamojších obchodoch znevýhodňuje.

Pre zaujímavosť sme sa bližšie pozreli aj na potraviny v tých najdrahších európskych krajinách. Najväčšie rozdiely sú jednoznačne pri mäse. Vo Švajčiarsku zaň zaplatíme až o 260 % viac ako u nás a v Nórsku si priplatíme 120 %. Chlieb a pečivo nás v týchto krajinách vyjde približne o 70 až 90 % viac ako v našich obchodoch. V Nórsku sú ceny mlieka a syrov takmer dvojnásobné oproti našim cenám a vo Švajčiarsku zaplatíme dvakrát viac za ovocie a zeleninu.

Autorom je Jana Glasová, analytička Poštovej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy