Poistenie-istota: Ako sa ochrániť, ak sa obávate, že sa blíži kolaps trhu

, marketwatch;NYT Foto: YT/UCLAAnderson

Už počuť hlasy býkov, ktorí varujú, že korekcia čaká za rohom. Každý investor už počul dostatok argumentov, prečo tomu tak bude už čoskoro.

Najskôr si povedzme prečo. Zopár nevyvrátiteľných dôkazov ponúkol aj Mebane Faber. Toto sú štyri veľké varovné signály, ktoré sa objavujú práve teraz.

1. Býčí sentiment je na konci s dychom
Investovanie na konci roka 2017 "pripomína tak trochu maratón, ako by ste sa blíži k jeho cieľu," píše Faber vo svojej správe. Iste, stále je ešte priestor na bežanie, ale každý pretek sa raz musí skončiť.

2. Precenené oceňovania
Toto nie je varovanie založené len na jednej módnej metrike, ako je CAPE od Roberta Shillera. "Ak sa pozriete na kôš spoločných metrík oceňovania, ako je pomer ceny a zisku, cena k účtovnej hodnote, ceny a voľných peňažných tokov atď, všetky vo všeobecnosti hovoria to isté," tvrdí Faber.

3. Silný sentiment na vzostup
Investori sú tak optimistickí, ako raz za tridsať rokov. To je pozoruhodné, pretože iracionálna exuberancia je jedným z charakteristických znakov poklesu.

4. Kde je volatilita?
Nedávna úroveň indexu volatility CBOE VIX dosiahla 23-ročné minimum, čo naznačuje, že trhy sú spokojné. Podľa slov Fed-u je to "v rozpore so značnou neistotou", ktorej investori čelia v roku 2017.

Žiaden z týchto náznakov ešte neznamená, že tu máme zajtra kolaps trhov, povedal Faber z Cambria Investment Management. Koniec koncov, niektoré z týchto argumentov tu už nejaký ten čas sú a trhom to neotriaslo. Je to veľmi melancholický stav, nikto sa zdá sa neznervózňuje, aj napriek úspechu.

História ukazuje, že sentiment na trhu môže pretrvávať oveľa dlhšie, ako si ľudia myslia. Napriek tomu Faber varoval, že "práve teraz začala blikať žltá kontrolka" a že červené svetlo korekcie alebo kolapsu by mohlo zasvietiť už čoskoro. "Mohlo by to byť nasledujúci mesiac alebo o dva roky, ale nakoniec sa tento trend prehodí," povedal Faber.

Aj keď takýmto argumentom neveríte, napriek tomu vás určite bude zaujímať, ako sa ochrániť pred možnou korekciou. Koniec koncov, stále to tak vyzerá, že sa oplatí vsadiť na akcie. Ale Faber varuje, že je nebezpečné, keď sa investori zamýšľajú iba nad tým, ako dosiahnuť čo najväčšie výnosy. Niekedy, možno ako práve teraz, má väčší zmysel vidieť časť svojho portfólia dobre poisteného ako nastaveného na maximalizáciu zisku.

"Poistenie v podobe stratégií alebo fondov, nie sú samé o sebe dobrou investíciou, rovnako ako poistenie nehnuteľnosti, či poistenie auta. V takom prípade neexistuje pozitívny výsledok," povedal Faber. "Ale dokážu zjednodušiť život, keď sa veci pokašlú."

Myšlienka poistenia je čiastočne o ochrane vášho portfólia pred priamymi stratami spôsobenými poklesom na trhu, ale aj o ochranu vášho portfólia vami samotnými. Nespočetné štúdie dokazujú, že nežiaduce správanie sa a kognitívne zaujatosti spôsobujú, že aj inteligentní investori robia hlúpe veci.

"Chcel by som upozorniť, že čokoľvek, čo dokáže ľudí donútiť správať sa zodpovednejšie a držať sa stanoveného investičného plánu, je cenným nákladom. Takže ak sa vzdávate malej návratnosti na úkor menšej volatility alebo nižšieho výnosu, je to užitočná investícia," povedal Faber s tým, že jeho Cambria Investments vytvorila fond, ktorý investuje predovšetkým do stabilných amerických pokladničných poukážok a portfólio dopĺňa mimoriadnymi investíciami zo širokého okruhu, s cieľom kompenzovať akékoľvek poklesy akcií. "Ak sa pozriete na trhy a najhoršie mesiace, poistenie cez TAIL ETF je najlepšia vec, akú viete urobiť. Je to lepšie ako zlato, lepšie ako dlhopisy, lepšie ako čokoľvek iné," povedal Faber. Navyše ak zoberiete do úvahy extrémne nízku volatilitu trhu a všeobecnú dostupnosť voľných peňazí, v súčasnosti sú nákupy, ktoré realizuje TAIL ETF, pomerne lacné.

Samozrejme, aj TAIL ETF tento rok zaznamenal pokles, keďže put opcie boli na nesprávnej strane rally, ale pre investorov, ktorí sa pozerajú na výsledky tohto fondu počas dobrých časov, to zmysel má. Cambria nie je jedinou spoločnosťou, ktorá sa pokúša poskytnúť investorom určitú stratégiu prostredníctvom burzového obchodovania. Ranger Equity Bear ETF takticky na krátko predáva to, čo manažéri považujú za slabé americké akcie. Od 1. januára tak vďaka rastúcemu trhu fond prišiel o 10 %, ale v zlých časoch by mal pôsobiť úplne inak.

Faber sa priznal, že on sám má v takomto ochrannom fonde asi 10 % svojho portfólia. "Pomáha mi to správať sa zodpovednejšie," dodal.
 

Hendrik Bessembinder, profesor financií na W. P. Carey School of Business na Arizonskej štátnej univerzite, sa v o svojej štúdii zameral na firmy, generujúce najlepší ročný výnos. „Nie je to žiadne prekvapenie, nájdeme tu mená ako Facebook, Apple, Amazon, Microsoft alebo Google. Je pozoruhodné, že Apple umožnil investorom dostať sa k zisku v tak krátkom časovom horizonte, ExxonMobil na to potreboval o niekoľko desiatok rokov viac," upozornil Bessembinder.

Výsledok štúdie je podľa neho zarážajúci v tom, že väčšina akcií je vlastne mizerná investícia bez akýchkoľvek výnosov pre akcionárov. Pri pohľade na ich výkonnosť len ťažko prekonávajú ročné výnosy mesačných štátnych pokladničných poukážok. Asi len 4 % titulov stoja za všetkým ziskom ktoré investori na burze zaznamenali od roku 1926. Len 30 akciových titulov predstavuje 30 % čistého bohatstva, ktoré akcie za celý čas vygenerovali, a 50 najvýkonnejších akcií zaistilo 40 %.

Dokazuje to aj súčasný trend, kde väčšinu ziskov akciovým indexom zabezpečuje len zopár titulov. Nikto pritom nedokáže predpovedať, ktoré akcie sa stanú lídrami generujúcimi najväčšie zisky v nasledujúcom období.  "Netuším, ktoré spoločnosti budú generovať najlepšie výnosy v nasledujúcich 10, 20 alebo 30 rokoch. Pravdepodobne to budú tie, o ktorých sme nikdy nepočuli. Možno to budú firmy, ktoré ešte ani neexistujú. Na trhu, kde si väčšinu ziskov pripíše niekoľko veľkých hráčov, ktorí sa navyše len ťažko dajú vopred identifikovať, má zmysel diverzifikácia. Keď už pre nič iné, tak aspoň kvôli tomu, aby sme sa vyhli chybe, že vo svojom portfóliu zabudneme na tie najlepšie firmy," dodáva Bessembinder.

Súvisiace články

Aktuálne správy