EK podala na súde voči Írsku sťažnosť pre pomalé vymáhanie daní od firmy Apple

Európska komisia ešte v auguste 2016 dospela k záveru, že daňové úľavy, ktoré Dublin firme poskytol, sú nelegálne, a Írsko od nej musí vymôcť sumu do 13 mld. eur.

Európska komisia (EK) sa rozhodla podať voči Írsku sťažnosť na Súdnom dvore Európskej únie (ECJ), pretože krajina nevymohla od americkej technologickej firmy Apple nezaplatené dane v sume 13 mld. eur, ktoré komisia považuje za nelegálnu štátnu pomoc. EK o tom informovala v stredu. Komisia ešte v auguste 2016 dospela k záveru, že daňové úľavy, ktoré Dublin poskytol spoločnosti Apple, sú podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci nelegálne.

„Írsko má od firmy Apple vymôcť do 13 mld. eur, ktoré dostala ako nelegálnu štátnu pomoc. Avšak viac ako rok po rozhodnutí komisie, Írsko tieto peniaze stále nevymohlo, a to ani čiastočne,“ povedala eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. „Samozrejme rozumieme, že vymáhanie v určitých prípadoch môže byť zložitejšie ako v iných a sme vždy ochotní pomôcť. Ale členské štáty musia realizovať dostatočný pokrok pri obnove konkurencie,“ konštatovala eurokomisárka.

Írsko malo lehotu na realizáciu rozhodnutia EK o daňových úľavách pre Apple do 3. januára 2017. Hoci však krajina pokročila vpred pri kalkulácii presnej sumy nelegálnej pomoci udelenej firme Apple, plánuje túto prácu dokončiť najskôr do marca 2018, konštatovala EK v súvislosti s podaním sťažnosti na ECJ.

Súvisiace články

Aktuálne správy