Objem nových úverov na nehnuteľnosti počas leta mierne klesol

Analytik OVB Allfinanz Slovensko predpokladá, že jeseň opäť prinesie rekordný záujem o úvery.

Objem nových úverov na nehnuteľnosti počas leta mierne klesol. V auguste banky podľa štatistiky NBS poskytli domácnostiam úvery na nehnuteľnosti s najčastejšou fixáciou jeden až päť rokov v objeme 530,49 mil. eur. To je o vyše 140 mil. eur menej ako v rekordnom júni 2017. Podľa analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika nemusia byť dôvodom opatrenia NBS, ktoré sa ešte neprejavili v plnej sile, ale slabšia letná sezóna.

Analytik predpokladá, že jeseň opäť prinesie rekordný záujem o úvery. “Leto bolo pri kúpe bývania vždy slabším obdobím, čo platí aj v tomto roku. Myslím si však, že jeseň prinesie opäť vysoký záujem o hypotéky,” uviedol Búlik. Ľudia sa budú snažiť podľa neho ešte využiť čas, kým platia menej prísne pravidlá na posudzovanie príjmu. Motiváciou čerpať úver do konca roka bude podľa Búlika aj ukončenie poskytovania štátneho príspevku pre mladých ku koncu roka, ktorý nahradí daňový bonus.

Banky vstúpili do jesennej kampane ďalším znížením úrokových sadzieb či zjednodušením podmienok. Úroky pri úveroch sa podľa Búlika zvýšia, otázka je len, či sa to stane v najbližších mesiacoch alebo až výrazne neskôr. “Každopádne, v očakávaní vyšších úrokových príjmov si chcú banky posilniť svoju pozíciu na trhu, preto sa pustili do kampaní. Veľkú rolu hrá aj fakt, že jesenné mesiace sú posledné, kedy sa k úveru dostanú ešte ľudia s nižšími príjmami. Od budúceho roka sa opäť zvyšuje povinná rezerva a pribudne rezerva pri spotrebnom úvere. Táto kombinácia môže podľa môjho názoru zmenšiť trh,” skonštatoval Búlik.

Súvisiace články

Aktuálne správy