3 veci, ktoré ponúkol milionár svojej dcére, len aby sa vykašľala na vysokú školu

, CNBC Foto: YT/ReasonTV;Investor Town Hall Show

James Altucher sa k svojmu majetku dopracoval svojpomocne. Tvrdí, že chodiť na vysokú školu je strata času aj peňazí.

Keď mu jeho dcéra oznámila, že chce ísť na vysokú školu, rázne zakročil, že "v žiadnom prípade!" Podľa neho ľuďom „spoločnosť vymyla mozgy, aby si mysleli, že vysoká škola je dobrá vec pre mladých, inteligentných a ambicióznych mladých ľudí." Dokonca napísal knihu "40 Alternatív k vysokej škole", v ktorej načrtol potenciálne cesty kariérneho rastu namiesto toho, aby mladí chodili na vysokú školu. Veľa ľudí sa vtedy do Altuchera obulo, každý mal argument, prečo je vysoká škola dobrá a prečo by mladí mali študovať. "Vy sám ste šli na vysokú školu, takže sa teraz snažíte udržať si ľudí pod sebou tým, že im radíte, aby tam nechodili,“ asi takto vyzerala jedna z pripomienok.

Väčšinou sa debát zúčastňovali tí, ktorí vysokoškolský titul majú. Tí museli minúť množstvo peňazí na štúdium a počúvať niekoho, kto spochybňuje ich rozhodnutie, by bolo priznanie si vlstnej chyby. Dokonca sa ozval aj niekto z bližšieho kruhu. Priateľ, ktorý získal skvelú pozíciu v špičkovom časopise. "Nikdy by som túto prácu nedostal, keby som nešiel na vysokú školu," a to bolo posledné, čo od neho počul, hoci dovtedy ho považoval za blízkeho priateľa.

"Neviem, prečo mi na tom natoľko záleží, možno mám pocit, že sú to celkom dôležité štyri roky. Prečo stráviť tento čas domácimi úlohami, nič sa naučiť a dokonca sa neprimerane zadlžiť?“ dáva si tento raz už len rečnícku otázku Altucher. "Bol som ten najhorší študent na vysokej škole, tam sa začal prvý z mnohých zlých vzťahov. A navyše som sa zadlžil, fuj.“

Na jeseň tohto roka mala Altucherova dcéra Josie nastúpiť do prvého ročníka vysokej školy. "Nechcel som, aby sa to stalo," hovorí Altucher. Aby jej v tom zabránil, pretože to považuje za zlé rozhodnutie, skúsil jej ponúkať svoje alternatívy.

Tu sú tri veci, ktoré dcére ponúkol, len aby sa vzdala vysokoškolského vzdelania.

Peniaze
Niekoľko týždňov predtým, než mala Josie začať študovať na vysokej škole, jej otec ponúkol peniaze. Mali poslúžiť ako motivácia, výmenou za sľub, že sa štúdií vzdá. "Dám ti všetky peniaze, ktoré by som musel zaplatiť ako študijné," oznámil Josie. Nebolo to nič originálne, nebol prvým, kto zvážil takúto možnosť. Zaplatiť za to, aby si štúdium vyhodili z hlavy, sa rozhodol aj miliardársky podnikateľ Peter Thiel. Pre 20 až 30 študentov každý rok venuje 100 000 dolárov, aby namiesto vysedávania v posluchárni prišli počas dvojročného štipendia "s novými vecami".
Vysoká škola môže byť dobrá na to, aby ste sa dozvedeli, čo tu už bolo. Ale môže tiež odradiť od toho, aby sa robilo niečo nové. Každý má možnosť preukázať, že mladí ľudia môžu uspieť aj tým, že sa dokážu zamyslieť, namiesto toho, aby si vybrali klasický kariérny postup. Radšej sa zamerať na nápady, ktoré sú dôležitejšie než povinné testy. Zvoľte si veľké výzvy namiesto veľkého dlhu. Medzi najväčšie prekážky mladého podnikateľa patrí aj to, že nepoznáte všetkých, ktorých poznať potrebujete, aby vaša firma uspela. Pomôžeme vám skontaktovať sa investormi, partnermi, potenciálnymi zákazníkmi, píše sa na stránke ponúkajúcej peniaze v podobe dvojročnej stáže.
Altucherova dcéra ale otcovu finančnú ponuku odmietla.

Práca
Keď ju nedokázal presvedčiť peniazmi, pokúsil sa apelovať na kariérne ašpirácie. "Nájdi si prácu podľa seba, choď na konkurz, spoj sa s kamarátmi, dokonca  ťa podporím aj podcastom," povedal Altucher. Celkom lákavé, siahnuť po zaujímavej práci, keď vám ju tak niekto jasne ponúka. Josie ju ale neprijala. Možno si prečítala, že absolventi vysokých škôl majú väčšiu šancu získať lepšie platené pracovné miesto. "Žijeme v ekonomike založenej na myšlienkach a skúsenostiach, nie v ekonomike založenej na certifikátoch," povedal na margo jej rozhodnutia Altucher. "Ernst & Young, najväčšia účtovná firma v krajine, uviedla, že už sa záujemcov o prácu nebude pýtať, či majú vysokoškolský titul. Rovnako ani v Google už túto otázku viac nepoložia."

Voľno
Altucherovi dochádzala munícia, siahol po poslednej možnosti. Svojej dcére navrhol, že ju bude podporovať nejaký ten čas, aby si mohla veci poriadne premyslieť.
-"Vezmi si štyri roky na to, aby si zistila, čo vlastne chceš robiť, počas tohto obdobia ťa budem finančne podporovať. Aj keď nepotrebuješ minúť balík peňazí na to, aby si to zistila, pretože časom sa tvoje koníčky a záľuby tak či onak zmenia. Všetko, čo žiadam je, aby si sme si spolu pozreli jeden film denne a potom sa o ňom porozprávali. Po zvyšok dňa si môžeš robiť, čo budeš chcieť.“
– "Budem o tom rozmýšľať," odpovedala stroho.

Tento argument mohol byť ten najpresvedčivejší. Ponuka ročných prázdnin môže byť pre študenta prínosom v tom, aby lepšie spoznal sám seba. Aby sa o sebe dozvedel niečo viac, stal sa sebavedomejším, objavil svoje skutočné záujmy. Bohužiaľ, Josie ani tento nepresvedčil.

"Objal som svoju dcéru, ktorá bola v mojich očiach stále ešte dieťa. Možno že práve tieto debaty o vysokej škole nám dávajú najavo, že naše deti ešte nie sú pripravené na dospelosť. Moji najbližší priatelia nie sú z mojej generácie, na vysokej škole ešte boli. Je strašné byť dospelým. Dokázať prežiť v tejto džungli. Za múrmi vysokej  školy je stále ešte bezpečné miesto pre deti. Veľmi rád by som sám zaplatil za tú možnosť byť opäť dieťaťom. Nerobiť chyby dospelosti. Nemať z ničoho obavy. Vysoká škola je vlastne predĺženie detstva. Náklady na detstvo sa tým pádom zvyšujú."

Altucher sa pokúsil zhrnúť všetky dôvody, ktoré mu ľudia napísali, ale na všetku našiel protiargument.

"Máte štyri roky na to, aby ste sa naučili základy umenia, literatúru, históriu, mäkké vedy atď."
Altucherova odpoveď: Čítanie je zadarmo. Nemusíte zaň platiť. Do čítania som sa zamiloval okolo 22. roku svojho života, odvtedy čítam denne. Vyberám si knihy od skvelých autorov. Zvyčajne chodím do knižnice a snažím sa nájsť literárnu kritiku ku každej knihe. Čítam čo chcem a kedy chcem, to je to čo na tom milujem.

„Ak niekto nikdy neobjavil čaro kníh, vysoká škola je posledná šanca, kde ho to naučia.“
Altucherova odpoveď: Nie. Ak sa vám niečo nepáči, nikdy sa to nenaučíte len tým, že si o tom budete čítať. Možno je to len môj problém, ale mne sa nikdy nepodarilo naučiť sa niečo, o čo som sa nezaujímal. Dokonca aj dnes, ak si prečítam knihu, po mesiaci si z nej pamätám asi jedno až dve percentá. Predstavte si, že by ma vôbec nezaujímalo, čo sa v nej píše. Asi by som si z nej nepamätal vôbec nič. A čo ak by som doslova neznášal to, o čom mám čítať?

"Nie je štúdium na vysokej škole spôsob, ako sa dozvedieť, čo vás zaujíma?"
Altucherova odpoveď: Neviem prečo by to tak malo byť. Počas minimálne ôsmych semestrov vás zahltia rôznymi úlohami. Jednoducho ani nemáte čas zvolať, "ale toto ma skutočne zujíma!“. Ja som sa špecializoval na informatiku, ale nezaujímal som sa o ňu. Po prvýkrát môj záujem narástol, keď som rozbiehal po vysokej škole vlastné podnikanie, bol som nútený naučiť sa, ako sa programuje. Robil som niečo, čo sa neskôr ukázalo, že robiť viem a  videl som okamžité výsledky, ako to pomohlo ľuďom… až potom som zistil, čo ma v skutočnosti zaujíma. Moje záľuby a záujmy sa zmenili asi 30 krát od ukončenia štúdia. Od programovania cez rozhovory s prostitútkami v uliciach, poker až po investovanie. Niektorí ľudia robia to isté aj 30 rokov a stále to milujú a postupne sa v tom zlepšujú. To im môžem len závidieť, ja nie som taký.

"Ľudia, ktorí idú na vysokú školu, získajú vyššie príjmy počas svojho života."
Altucherova odpoveď: Dnes už zamestnávatelia vedia, že absolventi vysokých škôl sú v zúfalej situácii, kvôli dlhu, ktorý majú na krku. Príjmy pre ľudí vo veku od 18 do 35 rokov od roku 1992 klesli a súčasne sa zvýšila inflácia. Situácia je horšia ako kedykoľvek predtým. Príjmy sú pre túto vekovú skupinu nízke, zatiaľ čo dlh zo študentských pôžičiek je stále vysoký. Faktom je, že dlh študentských pôžičiek rástol každý rok od roku 1977 rýchlejšie ako inflácia. Asi 10-krát rýchlejšia ako inflácia. Títo ľudia si musia hľadať prácu namiesto toho, aby boli inovátori alebo umelci.
 


James Altucher je americký manažér hedžových fondov, podnikateľ, rizikiový investor, Založil alebo spoluzaložil viac ako 20 firiem. Publikoval jedenásť kníh.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy