Festival Agrofilm ponúka vyše sto filmových projekcií z 23 krajín

Dokumentárnym filmom o poľnohospodárstve, potravinárstve, rozvoji regiónov a udržaní života na vidieku je venovaný filmový festival Agrofilm 2017, ktorý sa dnes začal v Nitre. Na 33. ročník festivalu prihlásili filmári 113 filmov z 23 krajín Európy a Ázie. Festival potrvá do soboty 7. októbra.
Domovským stánkom festivalu je Výskumný ústav živočíšnej výroby, ktorý je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra v Nitre. Filmy si môžu pozrieť nielen návštevníci výskumného ústavu, ale aj ďalších siedmich premietacích miest na celom Slovensku. Vyše sto projekcií filmov a sprievodných akcií môžu sledovať diváci na piatich univerzitách, na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, na Technickej univerzite vo Zvolene, Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach a Univerzite Komenského – Prírodovedeckej fakulte v Bratislave.
Okrem nich sú premietacie miesta umiestnené v OC Galéria Mlyny v Nitre a v synagóge v Brezne. „V Galérii Mlyny sú zároveň pripravené aj ochutnávky zdravých slovenských potravín spolu s prednáškami vedeckých pracovníkov o tom, ako si vybrať na svoj stôl to najlepšie jedlo,“ informoval spoluorganizátor Agrofilmu Ján Škorňa.
Počet premietacích miest sa každoročne zvyšuje aj napriek tomu, že rozpočet festivalu zostáva rovnaký ako po minulé roky. Organizátori zároveň dopĺňajú aj obsah festivalu. V tomto roku sa zamerali na mladú generáciu a tradičné dokumentárne filmy doplnili o sociálne médiá, ktoré sú dnes rozhodujúcim informačným a mienkotvorným zdrojom pre mladú generáciu. Tohtoročné diskusné fórum bude v stredu 4. októbra zamerané na mladých farmárov.
Medzinárodná porota v zložení filmárov a odborníkov z výskumu z Nemecka, Maďarska a zo Slovenska vyhodnotí počas festivalu najúspešnejšie z 36 súťažných filmov. „V tomto roku pribudla kategória Nové médiá, ktorá zahŕňa sociálne médiá, internetové stránky i streamové televízie,“ skonštatoval Škorňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy