Dolár ani švajčiarsky frank už nie sú bezpečné, v časoch rastúceho rizika musíte vsadiť na inú menu

, Natixis Foto: thinkstock

Keď sa na trhu šíri averzia k riziku a investori sa sťahujú do do bezpečných prístavov, vyhľadávajú aj takzvané bezpečné meny. Ktoré konkrétne to dnes sú?

Analytici banky Natixis poukazujú na to, že vnímanie bezpečia sa na menových trhoch môže meniť. Za tradičnú bezpečnú menu sa považuje predovšetkým švajčiarsky frank a americký dolár. Ich kurzy posilňujú počas recesií a časoch finančných a politických kríz. Avšak ani tieto meny nemajú svoju pozíciu zabezpečenú. Natixis tvrdí, že po prezidentských voľbách v USA a vo Francúzsku došlo k posunu vnímania rizík. To, že sa v USA dostal k moci Donald Trump a vo Francúzsku Emmanuel Macron, presunulo vnímané riziko z Európy do USA. Dolár a s ním aj švajčiarsky frank podľa banky stratili svoju pozíciu bezpečného útočiska a na ich miesto sa dostalo….

Euro a japonský jen. Tieto dve meny sú totiž dnes späté s ekonomikami, ktoré sa nevyznačujú vysokým politickým rizikom, čo sa nedá povedať o americkom doláre. Švajčiarsky frank „už nemá voči euru konkurenčnú výhodu“.

Do kedy ale bude tento stav trvať? Podľa Natixis by na opätovnú zmenu bol potrebný ďalší posun vo vnímaní politického rizika. Pokiaľ ide o Európu, mohlo by k tomu dôjsť predovšetkým v súvislosti s vývojom v Taliansku. Posun vo vnímaní bezpečnosti jednotlivých mien je okrem samotného vývoja kurzu zrejmý aj z vývoja čistých pozícií na dolár a euro.

Analytici Natixis okrem vývoja politických rizík poukazujú aj na skutočnosť, že euru nahráva fundamentálny vývoj v Európe. Medzi hlavné faktory z tejto oblasti banka zaradila bilanciu bežných účtov v USA a eurozóne a tiež vývoj ziskovosti korporátneho sektora oboch ekonomík. Ziskovosť amerických firiem v pomere k nominálnemu produktu vrcholu dosiahla vrchol na prelome rokov 2014–2015, a z historického pohľadu je stále vysoká,. Ziskovosť európskych spoločností naopak už dlhší čas rastie, tento trend zvyšuje relatívnu investičnú atraktivitu európskych firiem a tým ovplyvňuje príliv kapitálu do eurozóny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy