Štúdia Allianz: Česi sú dvakrát bohatší než Slováci, Nemci osemkrát

, allianz Foto: thinkstock

Slovinsko, Estónsko, , Česko, trojica najbohatších národov z východnej Európy. Celkovo je Slovensko z 53 štátov na 39. mieste čo je oproti vlaňajšku polepšenie o jednu priečku. Vyplýva to zo štúdie Allianz, ktorá od majetku odpočítava dlhy.

Česi sú v priemere  dvakrát bohatší než Slováci. Vyplýva to z ôsmeho ročníka štúdie o svetovom bohatstve skupiny Allianz, ktorá analyzuje úspory a dlhy ľudí v 53 krajinách sveta.

Slováci sa za rok 2016 v objeme čistých finančných aktív na osobu umiestnili na nelichotivom 39. mieste. V rebríčku hrubých finančných aktív na 36. mieste. Hrubé finančné aktíva zahŕňajú hodnotu všetkého hnuteľného i nehnuteľného majetku priemerného občana, čistá hodnota finančného bohatstva predstavuje všetok hnuteľný aj nehnuteľný majetok od ktorého sa odpočítavajú dlhy.

Vlani na Slovensku priemerné bohatstvo na človeka dosiahlo 6 150 eur. V susednej českej republike to bolo 12 630 eur, u priemerného Poliaka 7 070 eur a Maďara a 12 220 eur.

Rozdiel medzi bývalou západnou a východnou Európou je stále enormný, priemerný Nemec vlani vlastnil majetok v čistej hodnote za 49 760 eur, Rakúšan za 51 980 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy