Francúzsky prezident navrhol spoločný rozpočet eurozóny

Rozpočet eurozóny by sa podľa Emmanuela Macrona najprv mohol financovať z prísnejšieho zdaňovania internetových gigantov a z daní uvalených v súvislosti s klimatickými zmenami.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron navrhol, aby krajiny používajúce euro mali spoločný rozpočet, ktorý by umožnil investovať do európskych projektov a pomáhal by stabilizovať eurozónu v prípade ekonomickej krízy. V prejave o budúcnosti Európy pred študentmi na univerzite Sorbonna v Paríži Macron povedal, že tento rozpočet by sa najprv mohol financovať z prísnejšieho zdaňovania internetových gigantov a z daní uvalených v súvislosti s klimatickými zmenami.

Francúzsky prezident dodal, že financie rozpočtu eurozóny by nakoniec museli prichádzať aj z národných rozpočtov členov menovej únie, napríklad z domácich firemných daní. Podľa Macrona by krajiny Európskej únie mali zdaňovať internetové giganty tam, kde zarábajú peniaze, a nie tam, kde sú registrované. „Hlboko verím v túto inovatívnu ekonomiku,“ povedal francúzsky prezident, ale vyhlásil, že „musíme mať diskusiu“ o tom, aby zdaňovanie bolo spravodlivejšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy