Čo robí z metropoly vyhľadávanú destináciu: 10 najnavštevovanejších miest sveta

, mastercard Foto: thinkstock;SITA/AP

Mastercard má takmer desaťročnú skúsenosť s analyzovaním údajov o tom, ako ľudia cestujú do zahraničia a akým spôsobom utrácajú. Dnes zverejnila aktuálny rebríček najnavštevovanejších miest sveta Mastercard Global Destination Cities Index.

Tento rebríček predstavuje viac než len poradie 132 miest sveta, kam sa dnes a v budúcnosti chystá najviac ľudí. Údaje o počtoch návštevníkov a ich výdavkoch v roku 2016 totiž prinášajú nie len podrobnú analýzu, ale taktiež predpoveď objemov rastu za rok 2017, informácie o destináciách s najrýchlejším rastom počtu návštevníkov i hlbšie pochopenie motívov na cestovanie a utrácanie po celom svete.

Počty návštevníkov, ktorí sa v danom meste zdržali aspoň jednu noc, v roku 2016 vzrástli. Odhady na rok 2017 zostávajú optimistické, s výnimkou New Yorku. Najväčší nárast počtu návštevníkov sa očakáva v prípade Tokia.

Kúpna sila: mestá ako motory hospodárskeho rastu

Reálna hodnota HDP sa celosvetovo od roku 2009 zvýšila o 21,8 %. Za rovnakú dobu útrata prespávajúcich zahraničných návštevníkov vzrástla o 41,1 %. Od roku 2009 vykázala viac ako polovica navštevovaných miest nárast výdavkov zo strany návštevníkov na úrovni porovnateľnej alebo presahujúcej rast HDP. Tieto turistami vyhľadávané mestá sú tak v pozícii stať sa hnacou silou hospodárskeho rastu svojich krajín.

Vyhľadávané mesta zajtrajška
S nárastom o 55,2 % od roku 2009 prekonal rast počtu prespávajúcich zahraničných návštevníkov rast HDP vo všetkých 132 sledovaných mestách. Rozdiely medzi desiatimi najnavštevovanejšími mestami sveta a desiatimi mestami s najrýchlejšie rastúcim počtom návštevníkov poukazujú na skutočnosť, že budúcich lídrov rebríčka najnavštevovanejších miest je potrebné hľadať v oblasti Ázie a Tichomoria a na Blízkom východe.


 

Zistenia k účelu cesty a výdavkom v mieste pobytu
Väčšina návštevníkov dvadsiatich najnavštevovanejších miest cestuje za odpočinkom a zábavou, s výnimkou Šanghaja, kam takmer polovica (48,4 %) návštevníkov prichádza pracovne. Oproti tomu je Kuala Lumpur mestom s najvyšším podielom (92,2 %) návštevníkov na dovolenke.

Štúdie spoločnosti Mastercard taktiež uvádzajú údaje pre jednotlivé kategórie výdavkov, ktoré dokresľujú, ako návštevníci v dvadsiatich najnavštevovanejších mestách utrácajú:

  • Výdavky za stravovanie tvoria najvyšší podiel celkovej útraty v Soule (47,0 %), Istanbule (33,6 %) a Prahe (29,3 %).
  • Za nákupy návštevníci utrácajú najviac v Londýne (46,7 %), Osake (43,4 %) a Tokiu (43,1 %).
  • Ubytovanie tvorí najväčšie časti výdavkov v Paríži (44,8 %), Miláne (40,4 %) a Ríme (40,4 %).
  • Vďaka prepracovaným systémom mestskej dopravy pripadá na prepravu najmenší podiel výdavkov v Londýne (4,3 %), Singapure (4,6 %) a Hongkongu (4,6 %).

Množstvo zahraničných návštevníkov, či už do sledovaných miest prichádzajú za zábavou alebo obchodom, je väčší než kedykoľvek predtým. Vieme, že predpokladajú, že ich zážitky na cestách budú jednak bezproblémové, jednak tiež osobné,“ uviedol Carlos Menendez, prezident spoločnosti Mastercard pre partnerstvá s firmami. „Výzva k činom je taká jasná: mestá, ktoré tieto očakávania dokážu napĺňať, majú veľkú šancu stať sa skutočne vyhľadávanými a ťažiť z väčších počtov návštevníkov a ich rastúcich útrat.“

Bez ohľadu na to, či ľudia cestujú za obchodom alebo za zábavou, spoločnosť Mastercard dokáže ich zážitky zdokonaliť, a to nasledovne:

  • spolupráca s vládami a mestskými úradmi, aby sa uľahčil prístup k základným mestským službám, ako je verejná doprava
  • partnerstvami s vydavateľmi platobných kariet tak, aby cestovanie na miesto bolo pre ich klientov príjemnejšie
  • vytváraním zážitkov pre držiteľov platobných kariet Mastercard v cieľových mestách, ktoré za peniaze nie je možné kúpiť.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy