Kto bude zachraňovať nemecké banky?

, Bloomberg Gadfly Foto: TASR/AP

Nemecký bankový systém tvorí asi 1800 inštitúcií. Tak ako aj v iných krajinách, aj v Nemecku musia banky zápasiť s negatívnymi sadzbami a nákladmi na reštrukturalizáciu. Ale v Nemci nemajú žiadnu domácu dominantnú banku a možné fúzie a akvizície preto majú v rukách zahraničné subjekty.

Záujem o nemecké banky je vlastne nezáujem. Odrádza nielen finančné zdravie nemeckých inštitúcií, ale aj riziká spojené s možnými akvizíciami a neistota súvisiaca s reguláciou. Výsledkom je veľmi anemický objem transakcií, ktorý v Nemecku za ostatných päť rokov dosiahol len desatinu hodnoty transakcií v celej Západnej Európe.

Ak ba na súčasnom stave chcelo Nemecko niečo zmeniť, muselo by urobiť ústupky. Ukazuje to posledný vývoj okolo druhej najväčšej banky Nemecka Commerzbank. Ako možní záujemcovia prichádzajú do úvahy Compatriot Deutsche Bank, talianska UniCredit či francúzska BNP Paribas. Záujem je daný tým, že Commerzbank je aj napriek brutálne klesajúcim príjmom stále dobrou základňou pre vstup na nemecký trh a stávkou na oživujúcu ekonomiku celej eurozóny. Commerzbank navyše generuje takmer štvrtinu svojich príjmov zo segmentu malých a stredne veľkých spoločností a obchoduje s veľkým valuačným diskontom, tak ako tomu je aj v prípade ďalšej veľkej nemeckej banky Deutsche Bank.

 

Je možné, že by Commerzbank nakoniec skončila v náručí svojej nemeckej kolegyne? V Španielsku a Taliansku si národní bankoví šampióni Banco Santander a Intesa Sanpaolo svojich domácich rivalov za nízke ceny skutočne kúpili. Lenže Deutsche Bank sa neteší dobrému finančnému zdraviu. Jej doménou je navyše trading, ktorému nenahráva nízka volatilita na trhoch. Autonomous Research nedávno vyjadril názor, že banka je už „za hranicou opraviteľnosti“. UniCredit dáva veľké peniaze na investície do svojho IT sektora a má čo robiť v boji so zlými úvermi. Citi navyše tvrdí, že táto banka má iný typ zákazníkov a tým pádom by po fúzii s Commerzbank nedošlo k výraznej úspore nákladov a zvýšeniu efektivity.

Ostáva už len BNP. Podľa niektorých správ je práve ona favoritom nemeckej vlády. BNP prisľúbila expanziu na nemeckom trhu a má za sebou celý rad zahraničných transakcií. Manželstvo s  Commerzbank by navyše prišlo v čase, keď sa Macron a Merkelová snažia o posilnenie spolupráce oboch krajín. Lenže ani tak by nešlo o nič jednoduchého. BNP by nemohla očakávať rýchly úspech, aký sa jej podaril v podobných situáciách dosiahnuť Taliansku, Belgicku aj na domácej pôde. Nakoniec keď aj sama nemecká vláda preferuje zahraničného kupca pre svoju domácu banku, pravdepodobne to bude tvrdý oriešok. Možná, že Nemci nakoniec sa budú musieť povzniesť nad averziou voči  investorom z krajín ako je Katar alebo Čína.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy