Ázijská rozvojová banka zvýšila odhad rastu ekonomiky regiónu

Ázijská rozvojová banka (ADB) zvýšila odhad hospodárskeho rastu celého regiónu. Dôvodom je lepšia situácia v globálnom obchode aj v najväčších svetových ekonomikách, ako pôvodne očakávala.
Banka so sídlom v Manile najnovšie predpovedá, že výkon ázijskej ekonomiky sa v tomto roku zvýši o 5,9 % a v roku 2018 o 5,8 %. V predchádzajúcej prognóze ADB ešte očakávala rast ázijskej ekonomiky o 5,7 % v oboch rokoch.
Oživenie globálneho obchodu, robustná expanzia hospodárstva USA, Japonska a eurozóny, a tiež lepší, než očakávaný rast v Číne, zvyšujú výhľad regiónu, ktorý tvorí 45 krajín a zastrešuje ADB. Banka zároveň skonštatovala, že riziká pre región sú vyváženejšie.
Podľa ADB výkon Číny prekročil odhady v prvej polovici roka 2017 v dôsledku expanzívnej fiškálnej politiky a neočakávaného externého dopytu.
Prognózu pre Čínu v tomto roku revidovala banka smerom nahor na 6,7 % zo 6,5 %. Na budúci rok jej však aj naďalej predpovedá spomalenie rastu ekonomiky na 6,4 % v dôsledku vládnych opatrení na zníženie nadmernej kapacity v priemysle a redukciu finančných rizík.
V prípade Indie však ADB upravila svoju prognózu pre tento rok smerom nadol o 0,4 percentuálneho bodu na 7 %. Podobne aj odhad na rok 2018 znížila na 7,4 % zo 7,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy