Francúzska centrálna banka zlepšila prognózu rastu ekonomiky tento rok na 1,7 %

Francúzska centrálna banka zlepšila odhad tohtoročného rastu ekonomiky, čím svoju prognózu posunula na úroveň prognózy vlády, ako aj Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau v rozhovore pre dnešné vydanie regionálneho denníka Le Midi Libre uviedol, že rast francúzskej ekonomiky by tento rok mohol dosiahnuť 1,7 %. To znamená ďalšie zlepšenie odhadu vývoja ekonomiky za zhruba štyri mesiace. V júli Národná banka Francúzska odhadovala rast na úrovni 1,6 % a v júni na úrovni 1,4 %.
V rozhovore zároveň poukázal na význam ekonomických reforiem pre ďalší vývoj hospodárstva. „Tento rok by rast ekonomiky mohol dosiahnuť 1,7 %. To je však stále menej ako priemer eurozóny. Toto zaostávanie poukazuje na jednu vec – postupné zotavovanie ekonomiky musíme využiť na posilnenie reforiem, aby sme tempo rastu dostali na úroveň našich európskych susedov, ktorí v tejto oblasti už zaznamenali úspechy,“ povedal Francois Villeroy de Galhau.
Po zlepšení odhadu sa prognóza francúzskej centrálnej banky v oblasti rastu ekonomiky dostala na úroveň prognózy vlády aj OECD. Medzinárodná organizácia zlepšila svoj odhad vývoja francúzskej ekonomiky tento mesiac. Dovtedy predpokladala, že ekonomika Francúzska vzrastie tento rok o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy