Podiel zlyhaných úverov na celkových úveroch sa znížil

Podiel zlyhaných úverov domácnostiam predstavoval na konci júna 3,4 %.

Objem zlyhaných úverov domácnostiam v druhom štvrťroku v absolútnom, aj v relatívnom vyjadrení k celkovým úverom naďalej klesal. Ako konštatuje Národná banka Slovenska, ku koncu júna predstavoval podiel zlyhaných úverov domácnostiam na celkových úveroch 3,4 %. V medziročnom porovnaní je to pokles o 0,4-percentuálneho bodu.

Z jednotlivých úverov medziročne klesol podľa centrálnej banky podiel pri prečerpaniach na 8,1 % a pri úveroch na bývanie na 2,1 %. Podiel zlyhaných úverov pri kreditných kartách vzrástol na úroveň 14,3 %. V kategórii spotrebiteľských úverov podiel zlyhaných úverov mierne vzrástol na úroveň 8,2 %.

Podiel zlyhaných úverov nefinančným spoločnostiam na celkových úveroch medziročne podľa centrálnej banky kontinuálne klesá. Ku koncu júna klesol na úroveň 5,8 %. Významne klesol podľa centrálnej banky podiel zlyhaných úverov na nehnuteľnostiach, kde podiel zlyhaných úverov medziročne klesol o 4,4 bodu na 6,2 %.

V kategórii prečerpania a revolvingových úverov klesol podiel zlyhaných úverov nefinančným spoločnostiam na úroveň 4,3 %. Podiel zlyhaných prevádzkových úverov poklesol na 7,9 % a podiel zlyhaných investičných úverov bol na úrovni 5,3 %. Podiel zlyhaných úverov na kreditných kartách sa udržal približne na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom roku, teda na 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy