Nepomôže ani magické číslo: Ak chcete zbohatnúť, Billa Gatesa radšej nenapodobňujte

, The Conversation Foto: SITA/AP;thinkstock

Bill Gates mal pravdepodobne v živote oveľa viac šťastia, než si to dokáže uvedomiť. Možno je to veľmi talentovaný muž, ale jeho extrémny úspech nám dáva do pozornosti dôležitosť okolností, ktoré nemá pod kontrolou. Úspech má možno viac spoločného so skvelým načasovaním, než so zručnosťou či vytrvalosťou.

Často sa stretávame s názorom, že mimoriadne úspešní ľudia, sú tí najtalentovanejší. Ale nie je to tak. Špičkoví hráči majú jednoducho šťastie, dokázali vyťažiť z toho, že boli v správnom čase na správnom mieste. Za svoj úspech vďačia tomu, že sa dostali mimo systém, v rámci ktorého fungujeme my všetci ostatní.

Mnohí sa pozeráme na Gatesa a ďalších veľmi úspešných jedincov, ako na ľudí, ktorí si zaslúžia obrovskú pozornosť, pretože od nich by sme sa mohli veľa naučiť o tom, ako byť úspešný. Ale za predpokladu, že títo "víťazi" sa nedostali tak ďaleko vďaka výkonu samotnému, asi príde sklamanie ak by sme ich začali kopírovať. Šťastie, aké v živote mali, nedokážeme replikovať.

Napríklad Gatesovo nadštandardné zázemie a súkromné ​​vzdelanie mu umožnili získať ďalšie skúsenosti z programovania, a to všetko v časoch, keď len niečo menej ako 0,01% jeho generácie malo prístup k počítačom. Sociálne väzby jeho matky s čelným predstaviteľom IBM mu umožnili získať pracovnú zmluvu od poprednej počítačovej spoločnosti, ktorá hrala rozhodujúcu úlohu pri vytváraní softvérového impéria, pretože väčšina zákazníkov, ktorí používali počítače IBM, boli nútení naučiť sa používať softvér spoločnosti Microsoft. Toto prepojenie vytvorilo zotrvačnosť v prospech Microsoftu. Ďalší softvér, ktorý by si títo zákazníci vybrali, by bol pravdepodobne opäť Microsoft, nie preto, že by bol nevyhnutne najlepší, ale preto, že väčšina ľudí je až príliš zaneprázdnená, aby sa naučila používať čokoľvek iné.

Úspech firmy Microsoft a jej podiel na trhu, sa môžu konkurencie líšiť o niekoľkonásobne. Tento náskok dokázala dosiahnuť vďaka predčasnému zbohatnutiu Billa Gatesa a jeho značnej dynamike úspechu. Samozrejme, Gatesov talent a úsilie zohrali rovnako dôležitú úlohu pri dosiahnutí extrémneho úspechu spoločnosti Microsoft. To by však ani zďaleka nestačilo na získanie až takého náskoku. Talent a úsilie budú pravdepodobne menej dôležité ako všetky tie ďalšie náhodné okolnosti.

Dalo by sa tvrdiť, že mnohí úspešní jedinci sa dopracovali k mimoriadnym schopnostiam prostredníctvom tvrdej práce, či výnimočnej motivácii. Niektorí odborníci dokonca naznačujú, že existuje akési magické číslo. Desaťročie, alebo 10 000-hodinové pravidlo hovorí o tom, že mimoriadne schopnosti sa dajú získať prostredníctvom pretrvávajúcich postupov. Gatesových 10 000 hodín venovaných učeniu sa počítačového programovania, ešte ako tínedžer, sa neraz berie ako jeden z dôvodov jeho úspechu.

Podrobné analýzy prípadových štúdií odborníkov často naznačujú, že dôležitú úlohu zohrávajú aj niektoré situačné faktory. Napríklad traja národní šampióni v stolnom tenise pochádzali z rovnakej ulice malého predmestia istého anglického mesta. Nebola to náhoda. Nebolo to kvôli tomu, že by sa tam nedalo robiť nič iné iba hrať ping pong. Ukázalo sa, že slávny tréner Peter Charters, keď odišiel do dôchodku, býval práve na tomto predmestí. Mnohé deti, ktoré žili na rovnakej ulici ako dôchodca Charters, mali možnosť pričuchnúť si k tomuto športu práve vďaka nemu. Tri deti, po tom, čo sa riadili pravidlom 10 000 hodín, sa vypracovali na vyššiu úroveň. Začalo sa im dariť a prišlo aj víťazstvo v národnom šampionáte. Ich talent a úsilie boli samozrejme nevyhnutné pre dosiahnutie výnimočných výkonov. Ale bez toho, aby mali to šťastie a náhodne získali podporu vysoko kvalifikovaného trénera, či porozumenie zo strany svojej rodiny, by ani praktizovanie 10 000 hodín driny bez primeranej spätnej väzby pravdepodobne neviedlo k tomu, že sa náhodne vybrané dieťa stane národným šampiónom.

Skúsme to obrátiť. Predstavme si dieťa s vynikajúcim talentom pre stolný tenis, ktoré má ale smolu. Napríklad nezíska schopného trénera alebo žije v krajine, kde sa šport nepovažuje za sľubnú kariéru. V takom prípade stráca možnosť realizovať svoj potenciál.

Z toho vychádza, že čím je výkon výnimočnejší, tým menej zmysluplných a aplikovateľných rád sa od daného "víťaza" dá očakávať.

Pokiaľ však ide o niečo menej výnimočné, kde rozdiely nie sú až tak markantné, bude  pravdepodobnejšie, že naša intuícia o úspechu je správna. "Čím ťažšie budem pracovať, tým šťastnejší budem", alebo "šťastie praje pripravovaným", dávajú zmysel, keď berieme do úvahy prechod od slabého výkonu k dobrému. Ale od dobrého ku skvelému je to o niečom inom.

Byť na správnom mieste v správny čas môže prekonať všetky zásluhy. V kontexte úspechu to znamená, že je ideálne mať šťastie čo najskôr, pretože dosiahnutie výsledku bude mať trvalý vplyv na zostatok života. Preto by sme nemali napodobňovať životy úspešných a očakávať, že sa nám prihodí niečo podobné. Existuje však prípad, kedy si títo ľudia zaslúžia, aby sme ich kroky nasledovali. Napríklad keď ide o Gatesovu filantropiu, alebo názory Warrena Buffeta, že bohatší by mali platiť vyššie dane. Je evidentné, že úspech sa dá využiť aj na dobré veci. Tí, ktorí si uvedomujú, že mali v živote šťastie a odmietnu si vziať úplne všetko, si zaslúžia našu úctu.

Autorom je Chengwei Liu, profesor na Warwick Business School, University of Warwick.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy