Každá piata centrálna banka chce do roku 2019 použiť blockchain technológiu

Podľa novej štúdie Cambridge Centre for Alternative Finance sa centrálne banky začínajú vážnejšie zaujímať o technológiu blockchain. Každá piata uviedla, že v najbližších dvoch rokoch ju v nejakej forme nasadí. Takmer 40 % z nich tvrdí, že technológiu určite bude využívať do desiatich rokov.

Globálna štúdia Benchmarking Blockchain oslovila 25 centrálnych bánk, niektoré na priamo, pri iných využila verejné vyhlásenia o technológii blockchain.

Hlavným dôvodom, prečo centrálne banky objavili čaro tejto technológie je, že ju môžu využívať na vydanie svojich vlastných kryptomien. Vo viac než 80 %  prípadov sa centrálne banky priznali, že skúmajú túto technológiu práve z dôvodu vydávanie digitálnej meny.

A na ktoré protokoly sa centrálni bankári najviac zameriavajú? Nie je žiadnym prekvapením, že tzv. otvorené účtovné knihy sú na prvom mieste v zozname, ale protokoly ako je ethereum či bitcoin si tiež zaslúžili pozornosť bankárov.

Samozrejme, že centrálni bankári sú centrálnymi bankári, väčšina z nich asi nebude zbytočne rozprávať o tom, kedy a ktoré z technológií zavedú. Takmer polovica z nich uviedla, že dnes ešte nedokážu predpovedať časový rámec nasadenia blockchainu.

Súvisiace články

Aktuálne správy