História ľudskej chamtivosti: Podvody na 26 rôznych spôsobov, trhy musíte poraziť za každých okolností

, businessinsider Foto:TASR/AP

FICC Markets Standards Board analyzoval 400 prípadov z 19 krajín za 200 rokov a zadefinoval 26 bežných typov zneužitia trhu. Vyzerá to tak, že pokiaľ budú trhy existovať, účastníci sa budú snažiť získať výhodu, hoci aj nezákonne.

FICC Markets Standards Board dohliadal na normy v oblasti fixného príjmu, obchodovania s menami a komoditami. Zostavil databázu právnych prípadov za obdobie 200 rokov dozadu, analýza je prvou  svojho druhu. Hoci sa zamerala len na zhruba 400 prípadov, pokojne ich mohlo byť podľa vyjadrenia analytikov aj 4000. Len za obdobie rokov 2000 až 2017 počet podvodov dosiahol 250.

Hoci analytici našli len "pomerne málo spoločných čŕt", naďabili na 26 typov správania sa, ktoré sa v priebehu čase opakujú. Tieto správania sa sú "jurisdikčne a geograficky neutrálne" a prechádzajú všetkými triedami aktív. Podľa správy to dáva zmysel, keďže "triedy aktív nevytvárajú riziká, robia tak ľudia."

Výsledky boli "nápadne podobné", tým, k akým a dopracoval Výbor amerického senátu v roku 1934 vo svojom vyšetrovaní príčin krachu na Wall Street v roku 1945. To by naznačovalo, že na praktikách sa zmenili toho len pramálo. a sa zmenila len málo.

Mark Steward, z úradu pre dohľad trhu v Spojenom kráľovstve, poukázal na prípad, ktorý sa odohral pred viac ako 100 rokmi. V roku 1878 predstaviteľov banky mesta Glasgow vyšetrovali, odsúdili a dali do väzby za podvody v priebehu niekoľkých mesiacov. Poukazuje tým na rýchlosť a efektívnosť súčasných postupov. "Niekde bude chyba," uviedol počas konferencie v Londýne.

Správa FMSB vyzýva na nový prístup k problematike. Napriek existujúcim pravidlám a predpisom konštatuje, že "pochybenia nielen pokračovali, ale rovnaké vzorce správania sa opakovali a časom rozvíjali".  Ako príklad uviedol mjanmarskú burzu, ktorá bola otvorená iba 16 týždňov, a uviedla len dve akcie, a už musel vydať svoje prvé varovanie pred "spoofingom" – kedy obchodníci vytvárajú pocit, akoby na trhu bol väčší dopyt, alebo ponuka, než tomu je v skutočnosti.  

Spoofing patrí k spomínaným 26 typom zneužitia, podobne správa identifikuje aj iné praktiky, ako je „prepieranie“ , kedy obchodníci nakupujú aj predávajú cenné papiere v rovnakom čase a presúvajú peniaze, alebo  "ramping", kedy obchodníci umelo zvyšujú alebo znižujú trhovú cenu cenných papierov, či  „insider trading“, teda obchodovanie na základe dôverných informácií.

Hoci elektronické obchodovanie zlepšilo transparentnosť a vnútornú kontrolovateľnosť, správa tvrdí, že zneužívanie trhu nemôže byť na ňom trvalo "zakódované". Prišli nové technológie, ktoré majú nové možnosti napadnutia, zraniteľnosť rastie v plnom rozsahu. Nárast on-line systémov obchodovania napríklad spôsobuje, že do systému sa dokážu prihlásiť aj neoprávnené osoby, či pomocou využitia falošnej identity, alebo tým, že identitu legitímnych obchodníkov jednoducho ukradnú.

Nové obavy prinútili pristúpiť k novému druhu kontrol. Sem patrí napríklad "kill switches," čo je obmedzenie obchodovania po prekročení vopred stanovených limitov alebo "speed bumps," ktoré spomaľuje obchodovanie núteným oneskorením rádovo v mikrosekundách.

Podľa Marka Stewarda vlani došlo k nárastu počtu prešetrovaní v rámci podozrení na zneužitie trhov o 75 %. Ale toto  číslo je skreslené legislatívnymi zmenami zavedenými len nedávno. "Legislatíva rozšírila rozsah podávania správ, čo viedlo k tomu, že viac účastníkov začalo vykazovať viac údajov".

Svet sa stal "zložitejším miestom", v ktorom problémy pribúdajú, súčasný stav s podvodmi je ale čiastočne spôsobený "slabosťou kolektívnej pamäte", kedy sme veľmi rýchlo zabudli ako sa minulé škandály rozvinuli. Rovnako jasnou správou ale je, že "skúsenosti jednej firmy alebo jednej generácie nemusia nevyhnutne prechádzať na tú ďalšiu."

Súvisiace články

Aktuálne správy