Rast súkromného sektora eurozóny sa v septembri zrýchlil

Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v septembri zrýchlilo. Ukázali to predbežné výsledky agentúry IHS Markit, ktoré naznačujú, že hospodárstvo eurozóny smeruje k úspešnému finišu v 3. kvartáli, čo znamená, že za celý rok by mohlo dosiahnuť výborné výsledky.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v septembri vzrástol na 56,7 bodu z augustových 55,7 bodu a je najvyšší za štyri mesiace.
Hodnota indexu sa drží vysoko nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou od júla 2013.
Prieskum tiež ukázal, že v septembri nabrali tempo oba sektory eurozóny – služby aj výroba. PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v septembri zvýšil na 55,6 z 54,7 bodu v auguste, čo je jeho štvormesačné maximum. A PMI výrobného sektora podľa predbežných údajov vzrástol na 58,2 z 57,4 bodu a je tak najvyšší za 79 mesiacov.
Čo sa týka jednotlivých krajín eurozóny, rast súkromného sektora v najväčšej ekonomike regiónu, v Nemecku, sa zrýchlil a jeho PMI sa vyšplhal na 57,7 bodu. Je tak najvyšší za takmer 6,5 roka, od apríla 2011. Aj PMI francúzskeho súkromného sektora dosiahol v septembri 76-mesačné maximum 57,2 bodu.
Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma IHS Markit, hospodárstvo eurozóny na konci leta zvýšilo svoju aktivitu. Výsledky prieskumu tak signalizujú, že región dostal nový impulz. Hodnota septembrového PMI poukazuje na hospodársky rast na úrovni 0,7 % v 3. štvrťroku. A vývoj objednávok, produkcie a ďalší ukazovateľov naznačujú, že zrýchľovanie hospodárstva by mohlo pokračovať aj vo zvyšných mesiacoch roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy