S&P znížila rating aj Hongkongu o jeden stupeň na AAA

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes znížila rating Hongkongu o jeden stupeň na AA+ z AAA.

Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) dnes znížila rating Hongkongu o jeden stupeň na AA+ z AAA. Výhľad ratingu ponechala stabilný.
S&P uviedla, že Hongkong má veľmi silné inštitucionálne a politické väzby s Čínou, ktorej agentúra zhoršila rating deň predtým. Najnovšie rozhodnutie podľa S&P odzrkadľuje potenciálnu hrozbu prelievania rizík z Číny do Hongkongu, ak by sa ukázalo, že situácia v ázijskej krajine je horšia, než sa v súčasnosti predpokladá.
Stabilný výhľad poukazuje na veľmi silné úverové metriky Hongkongu, ako aj na perspektívy tejto administratívnej oblasti, ktorá má špecifické postavenie v rámci Číny.
S&P pripomína, že rating Hongkongu bol o tri stupne vyšší ako rating Číny.
Agentúra poznamenala, že Hongkong má vyhliadky na nadpriemerný hospodársky rast vďaka svojim vysokým príjmom. Inštitúcie v Hongkongu v rámci svojej politiky podporujú otvorenú a slobodnú ekonomiku. Okrem toho, Hongkong má silné fiškálne a externé pozície.
S&P vo štvrtok (21.9.) znížila úverový rating Číny o jeden stupeň na A+ z AA-. Odôvodnila to vyššími ekonomickými a finančnými rizikami po dlhšom období výrazného rastu úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy