Google kupuje divíziu vývoja smartfónov Pixel od taiwanskej firmy HTC za 1,1 mld. USD

Pre Google táto dohoda opäť posilňuje jeho záväzok voči smartfónom a celkovým investíciám v jeho rodiacom sa podnikaní pri výrobe hardvéru, konštatovali Google a HTC v spoločnom vyhlásení.

SAN FRANCISCO 21. septembra (SITA, AP) – Google kupuje od taiwanskej firmy HTC divíziu, ktorá vyvíja smartfóny Pixel. Americká internetová spoločnosť zaplatí v hotovosti 1,1 mld. USD. Obe firmy to oznámili v spoločnom vyhlásení vo štvrtok. „Pre Google táto dohoda opäť posilňuje jeho záväzok voči smartfónom a celkovým investíciám v jeho rodiacom sa podnikaní pri výrobe hardvéru,“ konštatuje sa vo vyhlásení.

V uplynulom desaťročí sa Google sústreďoval na poskytovanie svojho operačného systému Android celému radu výrobcov hardvéru, vrátane taiwanského HTC, aby zabezpečil, že sa naďalej budú používať služby jeho vyhľadávača, e-mailu, máp a ďalší softvér. Hoci Android je v zhuba štyroch z piatich smartfónov a iných mobilných zariadeniach vo svete, softvér sa môže zmeniť tak, že služby Googlu sa minimalizujú alebo úplne vynechajú.

Kúpa divízie vývoja smartfónu Pixel znamená pre Google riziká, ale podľa analytikov táto transakcia pravdepodobne bude úspešnejšia ako kúpa výrobcu smartfónov Motorola Mobility. Google za Motorolu pred piatimi rokmi zaplatil 12,5 mld. USD, ale nakoniec ju predal spoločnosti Lenovo za necelé 3 mld. USD. Analytici veria, že kúpa divízie vývoja smartfónov Pixel poskytne finančnú pomoc taiwanskému partnerovi Googlu a zároveň americkému internetovému gigantu otvorí prístup k talentom v oblasti výskumu a vývoja, ktoré potrebuje s cieľom rozšíriť svoj podiel na trhu drahých smartfónov.

Súvisiace články

Aktuálne správy