Rast ekonomiky eurozóny má zostať stabilný

Podľa mníchovského inštitútu Ifo by eurozóna mala v treťom a štvrtom kvartáli vykázať rast o 0,6 %. Rovnakým tempom hospodárstvo menovej únie rástlo aj v druhom štvrťroku.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v druhom štvrťroku vzrástol o 0,6 percenta a očakáva sa, že rovnakým tempom bude posilňovať aj v zostávajúcich dvoch kvartáloch aktuálneho roka. Vyplýva to z kvartálnej prognózy, ktorú spoločne vypracovali mníchovský inštitút Ifo, švajčiarsky ekonomický inštitútu KOF a taliansky štatistický úrad INSTAT. Motorom ekonomickej aktivity eurozóny sú investície, ktoré profitujú z nízkych úrokových sadzieb a lepšej dostupnosti úverov. Vyššie disponibilné príjmy domácností a priaznivá situácia na trhu práce zároveň prospievajú súkromnej spotrebe.

Za celý rok 2017 by sa mala ekonomika menovej únie podľa správy, ktorú jej zostavovatelia zverejnili v stredu, zväčšiť o 2,3 %. V prvých troch mesiacoch roka 2018 sa očakáva mierne spomalenie medzikvartálneho rastu na 0,5 %. Pozitívny vývoj globálnej ekonomiky podporí zahraničný dopyt, ktorý však môže mierne klesnúť, nakoľko silnejšie euro obmedzuje konkurencieschopnosť európskych vývozcov.

Predikcia ráta s tým, že inflácia v eurozóne podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v treťom a štvrtom kvartáli mierne klesne na 1,4 % z úrovne 1,5 % v druhom štvrťroku. Výraznejší pokles miery inflácie na úroveň 1,1 % prognostici očakávajú v prvom kvartáli budúceho roka. Infláciu totiž majú tlmiť ceny energií, ktorú budú podľa odhadov výrazne nižšie než v rovnakom období tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy