OECD očakáva rast slovenskej ekonomiky v tomto roku o 3,3 %

V budúcom roku Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj predpokladá rast slovenského hospodárstva o 4,1 %.

Slovenská ekonomika podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v tomto roku posilní o 3,3 percenta a v budúcom roku sa tempo jej rastu zrýchli na úroveň 4,1 percenta, pričom smerom nahor ju bude ťahať pretrvávajúci silný domáci dopyt. V rámci najnovšieho ekonomického výhľadu globálnej ekonomiky, ktorý zverejnila v stredu, tak organizácia v prípade ekonomiky Slovenska potvrdila svoju júnovú predikciu.

OECD očakáva, že zlepšujúca sa situácia na trhu práce a rastúce príjmy zvýšia spotrebu slovenských domácností. Nezamestnanosť v krajine by podľa organizácie mohla v budúcom roku klesnúť k hranici 7,5 percenta, čiže na najnižšiu úroveň od vzniku SR. Slovenskí exportéri by podľa predpovede OECD mali naďalej zväčšovať trhový podiel, čo umožní bežnému účtu platobnej bilancie krajiny dosiahnuť mierny prebytok. Organizácia očakáva, že inflácia na Slovensku bude postupne rásť v dôsledku oživenia cien energií.

Globálna ekonomika by podľa najnovšej predikcie OECD mala v tomto roku posilniť o 3,5 percenta a v budúcom roku o 3,7 percenta. Hospodárstvo eurozóny podľa predpovede organizácie v tomto roku posilní o 2,1 percenta a v budúcom o 1,9 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy