Dôvera malých britských firiem oslabila

Index nálady malých spoločností, ktorý zostavuje britská Federácia malých firiem, v treťom kvartáli klesol na úroveň 1 bod z hodnoty 15 bodov v druhom štvrťroku.

Britské malé firmy sa pozerajú do budúcnosti pesimistickejšie ako kedykoľvek inokedy od vlaňajšieho odhlasovania odchodu krajiny z Európskej únie, keďže vyššie ceny a spomaľujúca sa domáca ekonomika negatívne vplývajú na dôveru spoločností, ktoré neexportujú. Informovala o tom v stredu britská Federácia malých firiem, ktorá na základe kvartálneho prieskumu uviedla, že optimizmus jej členov oslabil pre „bezprecedentnú politickú a ekonomickú neistotu“.

Index odzrkadľujúci náladu malých firiem, ktorý federácia zostavuje, v treťom kvartáli klesol na úroveň 1 bod z hodnoty 15 bodov v druhom štvrťroku. Dostal sa tak do blízkosti úrovne z leta 2016, kedy po odhlasovaní odchodu krajiny z EÚ klesol na – 3 body. „Rastúce inflačné tlaky a oslabujúca domáca ekonomika sú dva paralelné motory poklesu dôvery medzi malými firmami,“ povedal Mike Cherry, šéf britskej Federácie malých firiem.

Určitý optimizmus však existuje medzi exportérmi, ktorí tvoria 22 percent malých britských spoločností. „Je povzbudzujúce vidieť, že malé firmy, ktoré exportujú, stále majú optimistický pohľad do budúcnosti,“ povedal Cherry. „Hoci sa ekonomický rast spomaľuje tu vo Veľkej Británii, zrýchľuje sa v eurozóne a USA,“ dodal. Britská Federácia malých firiem vyzýva vládu, aby presadzovala najmenej trojročné prechodné obdobie po formálnom vystúpení Británie z EÚ v marci 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy