Rast slovenského stavebníctva v júli bol rýchlejší ako priemer EÚ

Stavebná produkcia celej Európskej únie v júli medzimesačne stúpla o 0,5 % a medziročne o 3,6 %, slovenské stavebníctvo medzimesačne vzrástlo o 2,8 % a medziročne o 14,7 %.

Sezónne upravená produkcia stavebného sektora eurozóny v júli medzimesačne posilnila o 0,2 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšila o 0,5 percenta. Medziročne stavebníctvo eurozóny v júli posilnilo o 3,4 percenta a stavebná výroba celej EÚ sa zväčšila o 3,6 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorý o tom informoval v utorok.

Medzimesačný aj medziročný rast slovenského stavebníctva bol v júli v porovnaní s priemerom za celú EÚ silnejší. Medzimesačne slovenská stavebná produkcia posilnila o 2,8 percenta, čo bol tretí najvýraznejší rast v rámci krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii. Silnejší medzimesačný rast evidovali vo Švédsku (7,9 %) a v Poľsku (4,3 %). Najviac stavebníctvo v júli oproti júnu oslabilo v Slovinsku (-8,6 %), v Českej republike (-2,5 %) a v Maďarsku (-2,1 %).

Medziročne slovenské stavebníctvo v júli vzrástlo o 14,7 percenta, čo bol v rámci krajín EÚ štvrtý najsilnejší rast. Výraznejšie stavebný sektor medziročne posilnil iba v Maďarsku (22,6 %), Švédsku (21,2 %) a Poľsku (19,8 %). Medziročné oslabenie stavebnej výroby v júli evidovali vo Veľkej Británii (-1,1 %) a v Taliansku (-0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy