Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v júli vzrástol

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v júli vzrástol vďaka vyšším primárnym príjmom. Oznámila to dnes Európska centrálna banka (ECB).
Konkrétne, prebytok bežného účtu regiónu, ktorý platí eurom, sa v júli na sezónne upravenej báze zvýšil na 25,1 miliardy eur z 22,8 miliardy eur v júni.
Primárny príjem euroregiónu sa pritom v júli viac ako zdvojnásobil na 10,9 miliardy eur z 5,1 miliardy eur mesiac predtým. Ale aj deficit sekundárneho príjmu vzrástol, a to na 14,8 miliardy eur z júnových 12,9 miliardy eur.
Prebytok eurozóny v obchode s tovarom v júli klesol na 26,4 miliardy eur z 28,1 miliardy eur v júni, zatiaľ čo prebytok v oblasti služieb sa v sledovanom období zvýšil na 2,6 miliardy eur z 2,4 miliardy eur.
Eurozóna v rámci finančného účtu zaznamenala v júli čisté odpredaje aktív vo výške 112 miliardy eur a čisté odpredaje záväzkov vo výške 135 miliardy eur.
Za 12 mesiacov do konca júla 2017 dosiahla eurozóna kumulovaný prebytok bežného účtu vo výške 333,1 miliardy eur, čo zodpovedá 3 % jej hrubého domáceho produktu (HDP).
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy