Vítaní rečníci: Expolitikom peniaze bankárov nevadia

, Bloomberg Foto: TASR/AP

Len málo vodcov, ktorí opustili americkú vládu , dokázalo odolať lákavej ponuke korporátnych peňazí. Ne každý tak šiel po stopách Jimmyho Cartera, aj bývalý prezident Barack Obama si údajne vyúčtoval 1,2 milióna dolárov za sériu prejavov na Wall Street, ani nie rok po tom, čo opustil Biely dom.

Barack Obama začal spolupracovať s Wall Street. Za jednu prednášku pre spoločnosť, ktorá mu kedysi poskytla zľavu vo výške 1,32 milióna dolárov na pôžičku na dom, zinkasoval 400 000 dolárov.

Hillary Clintonová uviedla, že urobila chybu, keď po tom, čo opustila vládu, mala prednášku na Wall Street. Ako píše vo svojich spomienkach, vytvorila tým dojem, že ju majú bankári vo vrecku. Ako sa zdá, jej bývalý šéf Barack Obama takéto obavy nemá. Minulý víkend si nostalgicky spmenul na časy z Bieleho domu pre Carlyle Group, jednu z najväčších súkromných investičných spoločností na svete. A budúci týždeň sa zúčastní konferencie Cantor Fitzgerald Healthcare. Ako napísala agentúra Bloomberg, s Wall Street sa dokázal spriateliť ani nie rok po tom, čo opustil Biely dom. Ak už nemôže vystupovať ako prezident, zostane aspoň dobre plateným, vplyvným hlasom na večierkoch.

Jeho nová spolupráca s bankami môže naznačovať akým smerom sa Obama ďalej vydá. Zároveň by to mohlo byť sklamaním pre tých, ktorí očakávali, že sa dokáže vyhnúť tej istej pasci, do ktorej sa chytila Clintonová. Alebo, ako to vidia niektorí priatelia z jeho nadácie, je to len súkromná osoba, ktorá pri príprave svojej ďalšej knihy ponúka niekoľko platených prejavov iným úspešným ľuďom.

Od chvíle, keď Obama skončil vo svojej funkcii, predniesol svoju reč na verejnosti a súkromných podujatiach, ktorá "zodpovedá jeho hodnotám", uviedol hovorca bývalého prezidenta Kevin Lewis. "Vďaka honorárom za prednášky dokázal prispieť dvoma miliónmi dolárov na programy v Chicagu, ktoré ponúkajú pracovné miesta pre mladých ľudí s nízkymi príjmami," dodal Lewis.

Obamov vzťah s Wall Streetom nebol vždy dobrý. Bankári stále nemôžu zabudnúť na jeho slová z krízového roku 2009, keď ich nazval nenásytnými biznismenmi. Jeho ministerstvo spravodlivosti, ale potom žiadnych významných bankárov za ich podiel na finančnej kríze, trestne nestíhalo. Na jednej strane odmietlo výzvy k rozdeleniu najväčších bánk, na strane druhej im nezabránila dosiahnuť rekordné zisky.

Obamovi priatelia, ktorí darovali peniaze jeho nadácii, majú tendenciu obhajovať jeho prejavy na Wall Street. Podľa nich už nie je prezidentom ani zástupca úradu. "Mám rád Baracka Obamu a ak je niekto ochotný mu za jeho prednášku zaplatiť, Boh požehná Amerike," povedal predseda predstavenstva Morgan Stanley, Tom Nides. Jeff Hauser, ktorý sa zaoberá politickou korupciou, s jeho nadšením nesúhlasí. Obama, by sa podľa neho mal kvôli svojej prebiehajúcej spolupráci s Demokratickou stranou, riadiť rovnakými pravidlami ako ostatní politici. "Naďalej pokračuje v uplatňovaní moci," povedal Hauser.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy