Digitálne meny tie tradičné nezničia, ale dokážu splniť jeden veľký sen

, Bloomberg Foto: thinkstock

V niektorých aspektoch bude Bitcoin a ďalšie digitálne meny pravdepodobne skutočným neúspechom a sklamaním pre ich tvorcov a fanúšikov. Nevyvolajú menovú revolúciou a nenahradia tradičné meny. Ale to neznamená, že nezmenia svet.

Celý rad nadšencov sa domnieva, že digitálne meny nakoniec vytvoria akúsi podobu zlatého štandardu. Tvrdia, že ponuka týchto mien je obmedzená, čo neplatí pred dolár a ďalšie tradičné meny. Jednoduchá intuícia potom vedie k tomu, že ak pri niečom rastie ponuka, cena klesá. Inak povedané, ak centrálna banka tlačí peniaze, ničí ich hodnotu. Milton Friedman to podstatné zhrnul do jeden vety. "Inflácia je vždy a všade monetárnym javom."

Bitcoinoví býci tak porovnávajú peniaze, ktorých hodnota by mala postupne klesať, s peniazmi, ktorých ponuka je konštantná. Kto zvíťazí? Toto nové "digitálne zlato" podľa nich dokonca donúti centrálne banky, aby nevyvolali infláciu a udržali tak konkurencieschopnosť dolára a ďalších mien. Pokiaľ sa tak nestane, všetci by sme prešli na Bitcoin. Táto teória je preto príťažlivá nielen pre podporovateľov tvrdých mien, ale aj pre libertariánov, ktorí len neradi vidia, vláda má kontrolu nad obeživom.

Podobná logika má minimálne dve vážne chyby.

Za prvé, ponuky Bitcoinov môže byť obmedzená, ale to neplatí pre digitálne meny ako celok. Ľudia neustále tvoria ďalšie a ďalšie. Na trh sa tak dostáva Dogecoin, Litecoin alebo Ether. Skutočná bonanza ale nastala v momente, keď si začínajúce spoločnosti uvedomili, že môžu tiež vydávať vlastné meny a predávať ich investorom. Táto finančná inovácia je známa ako počiatočná ponuka mincí – ICO.

V súčasnosti existuje okolo 900 známych digitálnych mien a pravdepodobne to nie je konečné číslo. Zástancovia tvrdých mien s konštantným objemom si však neuvedomujú, že každý deň, keď vznikne nová digitálna mena, tento typ menovej ponuky narastá. Ak používate dolár, stačí kalkulovať iba s ponukou tejto meny. V prípade, že sa niektoré výrobky dajú kúpiť za viac digitálnych mien, je potrebné vziať do úvahy ich celkové množstvo. Z pohľadu celkovej peňažnej ponuky tak u digitálnych mien o nejakej konštantnej hodnote nemôže byť ani reči.

Digitálne meny, okrem toho, že nie sú tvrdou menou, prinášajú ešte jedno nepríjemné prekvapenie. Je takmer isté, že sa nestanú dominantným nástrojom platieb. Bitcoin sa môže považovať za zaujímavú investíciu, ale ľudia určite chcú získať svoje mzdy v niečom, čo ani zďaleka nemá takú volatilitu ako táto mena. Nikto totiž určite nechce, aby pätina jeho mzdy zanikla počas niekoľkých dní, od kedy ju dostane a pokým sa nevyberie na veľký nákup. Americký dolár má dlhodobo stabilnú infláciu, okolo 2 %, čo z neho v porovnaní s Bitcoinom robí ideálnu menu. Z rovnakého dôvodu ľudia neplatia na čerpacích staniciach zlatými mincami. Aj vláda navyše požaduje, aby sa jej dane platili v národnom mene.

Finančný svet sa skutočne mení v dôsledku digitálnych mien. Vďaka ponuke vlastných mien cez ICO získavajú startupy potrebný kapitál s menšou regulačnou záťažou. Čína niečo také zakazuje, ale americký regulátor sa už zdržal agresívneho postupu. V iných krajinách nie sú obmedzenia žiadne. Je to príklad, ako sa ľudia môžu vyhnúť regulácii. Horším príkladom je pranie špinavých peňazí.

Tvrdá mena sa z digitálnych peňazí nestane, ale posun k jednému libertariánskemu snu dôjde. Bude to posun smerom k finančnej anarchii. Pozitívne ho budeme hodnotiť v prípade, že fandíme neregulovanému získavaniu kapitálu, ale i drogám.

Autorom je ekonóm Noah Smith.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy